Regina och Kari köpte sin gård på Färingsö 1996. Huset har både renoverats och byggts till under de 16 år som de har bott där.
- Köket var nästan det första som vi gjorde när vi flyttade hit, berättar Regina.

Jag träffar Regina Lawniczak och Kari Mikkonen på sin gård på Färingsö en fin höstdag i slutet av september. Husen är i Falu rödfärg omgivna av en fruktträdgård med äppelträd och bärbuskar.

Vi sitter och dricker kaffe och äter hembakad äppelkaka vid matplatsen i anslutning till köket. Rummet är en utbyggnad av huset som rymmer både matplats och soffgrupp med fönster åt tre håll.

På bordet har de lagt fram en artikel som skrevs när deras kök var nytt. Kari ser något yngre ut på bilden men köket är sig likt.

Artikel från när Kari och Reginas Puustelli-kök var nytt.
16 år senare är allt sig likt.

Lantligt kök i ljus ek

Köket har en lantlig karaktär i samma stil som huset. Snickerierna är gjord av ljuslaserad ek. De berättar att valet av träslag föll sig ganska naturligt på Ekerö.

- Ek är också ett tidlöst material. Puustelli har en väldigt vacker ek kombinerat med deras vitrinluckor.

Driver företaget Bonn Ölsta tillsammans

Kari jobbade under många år på Puustelli där han som företagare drev flera butiker i Stockholm och senare ansvarade för Puustellis svenska verksamhet.

Idag driver han och Regina företaget "Bonn Ölsta" tillsammans på gården. De tillverkar olika produkter i textil och läder för både mode och inredning.

Produktbild från www.bonnolsta.se

Många års erfarenhet inom köksbranschen

Kari har själv planerat många kök genom åren och en stor del av dem har han levererat i närområdet.

Något som har blivit ett signum för Kari är att sätta hällen i ett hörn.

- Den berömda hörnlösningen var väldigt nytt i köksvärlden på den tiden. Den har levt vidare genom åren. De som har varit här och sett den har velat ha en sån, säger Kari. Jag har svårt att förstå varför man ska offra fina köksbänkar när man har det här hörnet som bara samlar saker.

Kari har följt kökets utveckling. Idag är det mycket som vi ser som självklart i ett kök.
- De här stora breda lådorna kom i samma veva. De imponerade på många. Man slapp leta efter sakerna.

Den berömda hörnlösningen som har varit Karis specialitet genom åren.

Hållbara bänkskivor som inte behöver bytas

Mest nöjd är de med stenbänkskivorna. När de planerade sitt kök valde de en mattpolerad granitskiva som får en mer naturlig känsla i modellen "Grey Pearl", som var populär då.
- Vi använder nästan inga skärbrädor. Stenbänkar får en härlig patina och de är rena och hygieniska. De är lättskötta och har hållit i alla år.

Djupet på bänkskivan har stor betydelse. "När vi hade extra utrymme gjorde vi 70 cm djupa bänkskivor. Det ger mycket extra yta, berättar Kari."
Fönstret hade en lägre höjd än bänken. En stående bänkskiva förhindrar att saker ramlar ner.
Den stående skivan löper vidare i hela köket och blir en snygg detalj.

Dubbla diskmaskiner

Något som sticker ut i Regina och Karis kök är att de har två diskmaskiner.

- Kari köper alltid dubbelt av allting. När han kom hem med två diskmaskiner sa jag "va ska du med det till?"
Men det har varit det är bästa, en in och en ut, berättar Regina.

"Porslinshon är stor och härlig. Den kräver lite mer skötsel men jag skulle inte byta bort den, förklarar Kari."

Ett kök med plats för många kockar

För att kunna vara många i köket har de haft Puustellis modubord som en extra förberedningsyta.
- Här gör vi frukoten också. Den har varit en tacksam yta, säger Kari.

I köket finns en rejäl arbetsyta framför fönstret med utsikt mot gården.
- Jag tycker väldigt mycket om den här ytan med ljuset som kommer från fönstret. Här förebereder jag och bakar mycket, säger Regina.

Kari anser att det är värt att investera i bra hushållsmaskiner. Han berättar att de har hållit i alla år utan service.
- Kylen från Festivo har varit helt fantastisk. Här i omnejden så har jag kunnat referera till det här köket. De har köpt hörnlösningen, kylen och extra bänken.

I förgrunden står Puustellis rullbara modulbord och framför fönstret finns en rejäl arbetsyta.

Ombyggnad för vedkamin gjorde att köket behövde byggas om.

Just nu håller de på och bygger om köket för att få in en vedkamin. För att få till den nya planen blev de tvungna att offra vinkylen, flytta om vissa stommar och beställa en ny lucka.

- 15 år senare går det att komplettera köket och få samma färgsättningar, säger Kari och pekar på en ny lucka som sitter bredvid en som kom med den ursprungliga beställningen. Det är ingen skillnad, färgen åldras inte!

Puustellis långa hållbarhet är Kari väl medveten om. I hans föräldrahem i Helsingfors installerades ett Puustelli-kök på 70-talet som fortfarande används.
- De tuffar på där fortfarande och det lär vårt kök också göra, säger han.

Regina och Karis tips för en bra köksplanering

  • Hörnlösningen gör att man utnyttjar bänkytan maximalt
  • Dubbla diskmaskiner medför att du lättare får undan disken
  • Disktorkskåp gör att du slipper uppta yta på bänken
  • Extra djupa bänkskivor ger dig bättre yta för matlagning
  • Investera i bra hushållsmaskiner så slipper du byta efter några år


Text & foto: Jonas Eklund

Boka köksplanering