När Madeleine Nord, inredare på Puustelli Kungsholmen fick i uppdag att göra om köket i en lägenhet på Scheleegatan i Stockholm var önskemålet att köket skulle passa med husets arkitektur, den höga höjden i rummet skulle utnyttjas och att köket skulle bli ljusare och luftigare.

- De ville ha ett klassiskt kök som skulle passa in med den äldre stilen med mycket spegeldörrar, säger Madeleine.

Fyra väggar fick rivas för att få ett större rum

Tidigare var det ett enkelt kök från 90-talet och rummet såg helt annorlunda ut. Det fanns ett förråd och en städskrubb och köket var avdelat som två rum.

- Vi har plockat ner fyra väggar, bland annat för att få fram det lilla fina fönstret och för att få in mer ljus i rummet, berättar Madeleine.

- Det är alltid en utmaning när man river väggar, bland annat så fanns det rör i väggarna som vi var tvungna att leda om och bygga in snyggt. Vi beställde även bänkskivan efter dem.

Det lilla fönstret doldes tidigare i en liten smyg.
Köket har blivit mycket ljusare och luftigare.

En praktisk lösning blev ett lyft för köket

Fönstret vid diskhon sitter längre ner än bänkskivan. Det löstes med att sätta en stående stenskiva som stänkskydd längs hela bänkskivans bakkant. Det medförde inte bara en praktiskt funktion, så att saker inte ramlar ner vid fönstret, utan även en snygg detalj i köket.

En specialbeställd fläkt

Den höga takhöjden gjorde att fläkten fick specialbeställas. Spisen låg tidigare på andra sidan där högskåpen står idag och fläkten var inbyggd i väggskåpen.

Omfattande arbeten innan köksmonteringen

Själva montaget tog inte så lång tid, berättar Madeleine. Där emot så var det mycket arbeten runt omkring.

- Vi slipade och lackade om golven. De var mörkbruna från början. Även i serveringsgången målades om, väggar revs, ett stort element flyttades till sockeln och en sidohängd dörr byggdes om till en skjutdörr.

Elementet sitter i sockeln istället för som tidigare på väggen.
Den gamla dörren har byggts om till en skjutdörr.

Ett kul projekt att följa

- Det har varit jättekul att följa projektet. Eftersom det ligger så nära butiken så har jag passat på att vara där ganska mycket. Det är så häftigt när man ser det växa fram.

Det går inte missa att Madeleine brinner för sitt jobb som inredare och på min fråga vad hon blev mest nöjd med i köket svarar hon:

- Jag tycker väldigt mycket om vitrinskåpen. Köket har blivit ljusare, det kommer både ett naturligt ljus utifrån och sen ljus från skåpen.

Ljuset från vitrinskåpen lyser upp hela köket.
Genom att använda hela rummets höjd blir det gott om förvaringsutrymmen. I golvet ser man spår efter en vägg.
Det nya köket är ljusare och har bra arbetsytor som saknades i det gamla köket.

Madeleine lyfter fram de ljuslaserade luckorna i ek som gör att köket ser gediget ut. Köket har blivit mer funktionellt efter renoveringen.

- Det blev ett väldigt öppet kök med en snygg bänkskiva med bra arbetsytor som inte fanns tidigare, avslutar Madeleine.

Köket innehåller:

  • Lucka: PP25, Laserad spegellucka i Ek
  • Handtag: vkmru96/vnmr, Rustica-handtag/Rustica-knopp
  • Bänkskiva: Granit Steel Grey polished
  • Makiner: AEG

Text & Foto: Jonas Eklund