Stilrent skandinaviskt, men med en doft av Persien och färgstarka detaljer. Ett kök med plats för både matlagning och gäster.

Ända sedan barnsben hade Laleh Maghonaki ränt i mammas kök.​​​
Ända sedan barnsben hade Laleh Maghonaki ränt i mammas kök.​​​

När Laleh Maghonaki var 19 år flyttade hon från Iran till Sverige.
– Innan jag kom hit, hade jag en helt annan bild av Sverige. Jag hade väntat mig Körsbärsdalen i Bröderna Lejonhjärta, men landade i minus 30 grader i Falun. ”Vad är det här”, tänkte jag, säger Laleh Maghonaki med ett skratt.
Och alla människor som stod vända mot solen och kisade – ”vad håller de på med egentligen?”, diskuterade Laleh med en väninna.
– Efter två månader stod vi där själva och kisade, ha ha!

Det persiska köket har alltid varit i centrum. Det betyder mycket – mycket! – örter.​
Det persiska köket har alltid varit i centrum. Det betyder mycket – mycket! – örter.​

Örter i massor

Ett armbandsur är det enda synliga Laleh Maghonaki fick med sig från barndomslandet. Men den verkliga skatten Laleh bar med sig, var inte synlig för blotta ögat.
Ända sedan barnsben hade Laleh Maghonaki ränt i mammas kök.
– Mamma var duktig på att laga mat. Hon var snabb. Vi var en stor familj. Jag började laga mat som nioåring, efter att ha övertalat mamma om att jag skulle få vara med. Hon var orolig över att jag skulle göra mig illa, säger Laleh Maghonaki.
Det var matlagning från grunden, med det persiska köket i centrum. Det betyder mycket – mycket! – örter. Viktigast är persilja, gräslök och koriander. Dragon, basilika och mynta är också viktiga, de äts som sallad.
– Som ruccola, fast godare.

Laleh Maghonaki är ett bekant ansikte för många som följt teveprogrammet Sveriges Mästerkock. Laleh var en av deltagarna i programmet 2011.​​
Laleh Maghonaki är ett bekant ansikte för många som följt teveprogrammet Sveriges Mästerkock. Laleh var en av deltagarna i programmet 2011.​​

I dag, mer än 25 år senare, står samma örter i krukor i Lalehs kök hemma i radhuset i Storvreta norr om Uppsala. Det är ett ljust kök, -öppet, med en köksö och bardisk. I trädgården utanför står växthuset, där Laleh Maghonaki odlar sina egna örter när temperaturen tillåter.
– Det går åt väldigt mycket örter när jag lagar mat. De små krukor som går att köpa i mataffären räcker inte, det skulle bli väldigt dyrt. I stället handlar jag i invandrarbutiker, där blir det billigare, säger hon.
Hon tar upp ett fat med frukt och grönsaker – små gurkor som doftar och stora, varmgula aprikoser och persikor.
– Såhär ska de se ut och smaka, säger Laleh med eftertryck.

​

Matlagningen är inte bara ett intresse för Laleh Maghonaki. Den har många gånger varit ett verktyg i hennes arbete som mångfaldskonsulent och marknadsförare. ”Matlagning kan bygga broar”, säger hon, och berättar hur hon under de tidiga åren i Sverige höll persiska matlagningskurser i skolor, som ett vapen mot rasism.
Köket hemma är utformat med hänsyn till Lalehs arbete. Köksön gör det möjligt att både fotografera och filma Laleh medan hon lagar mat, till exempel.
Eftersom Laleh är under medellängd, har arbetsbänkarnas höjd anpassats; de är 83 centimeter höga i stället för det vanligare 90 centi-meter. Även överskåpen är anpassade.
– Jag har en nackskada som gör att jag får väldigt ont i huvudet om jag måste stå med armarna högt upp. Därför har jag skåp där hylldelen kan sänkas ner så att det blir bättre arbetshöjd, säger Laleh Maghonaki.


Följde sitt eget råd

För många år sedan sprang Laleh Maghonaki på en katalog från kökstillverkaren Puustelli. När hon bläddrade i katalogen blev hon ”förälskad i utseendet och kvaliteten”.
Flera år senare skulle en väninna skaffa nytt kök. ”Skaffa inget annat än Puustelli”, tipsade Laleh. Väninnan lyssnade.
Kort tid därefter rasade Lalehs eget kök ihop. För andra gången gick saker sönder i ett kök från samma tillverkare. Laleh bestämde sig för att det fick vara nog – nu skulle hon satsa på ett kök med kvalitet.
Hon följde sitt eget tips och tog kontakt med Puustelli.
– Säljaren kom hit och pratade och lyssnade. Han visade ett personligt engagemang – det är värt väldigt mycket för mig, säger Laleh Maghonaki.
Laleh gick igenom sina behov och önskemål. Sedan återkom säljaren med ett förslag på kökslösning, de kom överens och köket levererades och monterades.
– Allt gick väldigt smidigt, säger Laleh Maghonaki.

Köksön gör det möjligt att både fotografera och filma Laleh medan hon lagar mat, till exempel.​
Köksön gör det möjligt att både fotografera och filma Laleh medan hon lagar mat, till exempel.​

Slitstarkt och stilrent

Sedan köket blev klart har det varit till mycket glädje. Kökets slitstyrka har testats flera gånger.
– Inte ens när det kommer folk och hjälper till i köket och är lite oförsiktiga går något sönder. Kvaliteten är det jag uppskattar mest. Och stilrenheten, säger Laleh Maghonaki.

För Laleh Maghonaki har maten alltid varit närvarande. Sedan hon kom till Sverige för 20 år sedan har mat och matlagning varit ett verktyg för att bygga broar mellan det svenska samhället och dess nyaste medborgare.​
För Laleh Maghonaki har maten alltid varit närvarande. Sedan hon kom till Sverige för 20 år sedan har mat och matlagning varit ett verktyg för att bygga broar mellan det svenska samhället och dess nyaste medborgare.​

Lalehs kök

Luckor: TL 60 Vit blank laminat.
Handtag: Metallhandtag HT 406-60.
Bänkskiva: Granit 30mm Mocca Brown.
Maskiner: AEG.