Solen skiner in genom fönstret i köket på Floragatan i Stockholm när vi är på besök. Solstrålarna studsar i den svarta granitbänken och kastar sig ut över det ockrafärgade klinkergolvet.

​

– Ett kök är en arbetsplats. Funktionen måste vara i fokus när du bygger köket, säger Marianne Schwartz, som äger köket tillsammans med maken Lars Mattsson.
– Vi gillar att jobba i köket. Men det ska vara lättarbetat när du lagar mat, fortsätter hon.
– Du ska inte behöva springa runt, fyller Lars i.
– Och framför allt ska du inte behöva böja dig stup i kvarten, saker ska finnas i arbetshöjd. Som ugnen, fortsätter Marianne.
Köket är luftigt och ljust. Trots det saknas inte förvaringsutrymmen.
– I köket som fanns här när vi flyttade in fick vi inte plats med våra saker – väggarna var väldigt dåligt utnyttjade. Det var ont om förvaringsutrymme, säger Lars.
– Nu har vi lådor i stället för överskåp i stor utsträckning.
– Det är som natt och dag med lådorna. Det skapar överblick över innehållet, säger Marianne.

​Funktionen måste vara i fokus när du bygger köket, säger Marianne Schwartz​
​Funktionen måste vara i fokus när du bygger köket, säger Marianne Schwartz​
Det finns gott om både arbetsytor och förvaringsutrymme i det ljusa köket. Ugnarna sitter i arbetshöjd.​​​​
Det finns gott om både arbetsytor och förvaringsutrymme i det ljusa köket. Ugnarna sitter i arbetshöjd.​​​​

Följde sitt eget råd

Oftast är det Marianne som kockar, till vardags och fest. Gärna många olika typer av mat, men med en gemensam nämnare.
– Vi är mycket noga med råvarorna. Det ska helst vara svenskt, säger Lars.
– Min mamma var en riktig matmamma. Pappa hamnade i livsmedelsindustrin mitt i livet, det var precis när allt detta med halvfabrikat, som pulvermos, började komma. Han tyckte att det var spännande, men mamma gillade det aldrig riktigt, säger Marianne.
– Och jag är likadan. Bra råvaror är viktigt.
– Vi har mycket umgänge också, säger Lars.
– Ja, då är det här köket också funktionellt, med sina ordentliga arbetsytor. Arbetsytorna är nödvändiga för att köket ska fungera bra, men vi kan också duka upp här i köket när vi har gäster, så kan de hämta maten själva, säger Marianne.

​– Vi är mycket noga med råvarorna. Det ska helst vara svenskt, säger Lars.​
​– Vi är mycket noga med råvarorna. Det ska helst vara svenskt, säger Lars.​

Köket i lägenheten är parets tredje kök från samma leverantör, Puustelli. Det första är sålt, men det andra köket finns i Skåne, i fritidshuset. Det köket, ritat av Marianne Schwartz bror som är arkitekt, är u-format och ”ett underbart arbetskök”, enligt Marianne.
– I Skåne är det mycket roligare att handla också. Bland annat finns det en riktig charkuteributik och många gårds-butiker. Och Bjärekyckling. Har du smakat den, vill du inte ha någon annan kyckling, säger hon.
– Här i Stockholm handlar jag en del på saluhallen, framför allt fisk. Till jul åker jag till Haninge och handlar all mat på en gårdsbutik där. Den kommer direkt från olika gårdar söder om stan.
Granitskivan som utgör arbetsbänkarna i köket har blivit ett återkommande inslag i familjens olika kök.
– Vi var lite skeptiska till granit i det första köket, men sedan dess har vi alltid valt granit, säger Lars.
– Många säger att det är lätt att ha sönder saker med granit, men jag har aldrig haft sönder någonting, säger Marianne.

​Granitskivan som utgör arbetsbänkarna i köket har blivit ett återkommande inslag i familjens olika kök.​​
​Granitskivan som utgör arbetsbänkarna i köket har blivit ett återkommande inslag i familjens olika kök.​​

Skräddarsytt starkt argument

Att det blivit just Puustelli som fått leverera kök till familjen har flera skäl. Ett är att de kan anpassa måtten så bra. I köket i lägenheten på Floragatan  är till exempel diskbänken 64 centimeter djup, 4 centimeter djupare än standardmåttet. De stora möjligheterna att anpassa mått och annat är en viktig fördel med servicen.
– Det var knepigt i det här köket. Fönstren sitter så till att de måste passas in i köket. Det var just vad säljaren, Håkan, lyckades med, säger Lars.
– Hans personliga engagemang har också varit viktigt. Om den man pratar med förstår, sätter sig in i vad man vill ha och kommer med egna förslag, då blir resultatet bättre, säger Marianne.  
– Sedan vet vi sedan tidigare att Puustelli gör rejäla grejer. Det är bra kvalitet.  

​