KNAPPT FEM MIL NORR OMStockholms stadskärna har de byggt sig ett nytt hus. Ett sommarhus, men byggt för att klara alla årstider.

Köksbänken fungerar som arbetsyta, avställningsyta, serveringsyta eller som bardisk. Medan arbetet pågår, kan kocken njuta av utsikten över fjärden.

För Pam och Johan Björlin var det viktigt med ett användbart kök som rymmer många glada kockar.

Johan och Pam Björlin har gått hela vägen denna gång. Från det stora vardagsrummet/köket med sitt höga, vitmönjade tak, är utsikten över havet bedårande.

Den som gör sin entré i huset via altanen kan direkt se att matlagning tar stor plats hos familjen Björlin. Till höger finns soffa och fåtöljer, men rakt fram breder köket ut sig. Stora ytor med gråa blanka stenskivor som dominerar. I stenskivorna är det plats för spis och diskho.

Hela familjen är engagerad i matlagningen – allt från äldsta sonen som är kock till övriga köksamatörer.

 

"Inget har fallerat"

Köket i det nya huset är det tredje köket Johan Björlin beställt från Puustelli. Första gången var till villan 1996, när de senare flyttade till lägenhet i Stockholm var det dags igen.

– Av alla de kök jag har köpt, har ingenting fallerat. Det är aldrig några lådor som hakat eller luckor som trasslat. Så sedan det första köket vet jag att Puustellis kök fungerar, säger han.

Den där gången 1996 var det dock inte bara kvaliteten som avgjorde köksvalet.

– Jag hörde av mig till några olika kökstillverkare. De bad att jag skulle skicka en ritning, så skulle de återkomma med förslag. Bara en tillverkare kom hem och tog reda på vad vi ville ha. Det var Pekka på Puustelli, säger Johan.

Arbetsytor och oömt

Sedan dess har Pekka Ojanne alltså fått göra fler hembesök hos familjen Björlin. Till fritidshuset var Johan ganska klar över vad de ville ha.

– Vi ville ha stora arbetsytor – man ska kunna vara många som hjälper till samt duka till buffé i köket. Av det skälet valde vi stora, oömma stenskivor som tål att varma saker ställs på dem.

Viktigt för familjen i köksbygget:

  • Generösa arbetsytor för både familj och eventuella gäster – köket ska vara en umgängesplats.
  • Stora, oömma stenbänkar som tål varma kastruller och stekpannor.
  • Stor diskho för att kunna hantera skrymmande saker som ska diskas.
  • En leverantör som kontaktyta för hela köket.
  • Hög vattenkran till diskhon som gör det möjligt att diska stora saker.

I Pams och Johans kök

Luckor: TME 40 Fino Anthrazit melamin.

Handtag: Metallhandtag VE 303-10.

Bänkskiva: Granit 30 mm Pearl Grey.

Maskiner: Siemens.