Mats ville skapa ett öppet och socialt kök där man kan stå och laga mat och titta ut över vardagsrummet. Det skulle vara ett kök med många detaljer och olika material och där hallen inkluderades i rummet.

Vi kliver in genom den stora entrén på Celsiusgatan och möts kort där efter av en trappa på några steg som tar oss till hissen som ligger rakt fram. Huset byggdes 1937 och arkitekturen är återkommande för entréer från den tiden - vi har sett det förr.

Ljuset från köket når enda till hallen.

Mats Westin öppnar dörren till lägenheten som han har bott i sen 2014. Det naturliga dagsljuset når enda fram till hallen som bara är avskärmad av en glasvägg mellan hall och vardagsrum.

- Det fanns redan i planen att inte bara köket utan även hallen skulle inkluderas, berättar Mats.
Han ville göra en skiljevägg mellan hallen och köket som blev som en detalj i rummet. Mats hade fått inspirationen från en inredningstidning. Glasväggen monterades i samband med renoveringen.

Få inspiration inför din köksrenovering på "koksgalleri.se"

Hallen skulle vara en del av rummet. Glasväggen i lite japansk stil skiljer ytorna i form av vävd luft.

Kök och vardagsrum i ett

Lägenheten är modernt inredd med en öppen planlösning som innehåller både köks- och vardagsrumsdel. Mitt i köket finns en spiraltrappa som leder ner till våningen inunder. Det svarta stålräcket går i linje med glasväggen vilket skapar en bra harmoni i rummets design.

Köket har vita luckor och mörka stommar. Bänkskivan är i granit som också den är svart.
- Jag ville nog ha ett speciellt kök som många andra med en speciell touch på, få till lite detaljer och speciella funktioner, säger Mats.

Mats ville ha ett kök med en öppen planlösning där en har kontakt med vardagsrummet.

Köket fortsätter ut på terassen

Köket består av ett vinkelkök som avslutas med en köksö. Väggarnas olika vinklar gör att köket får en annorlunda utformning. Köksbänken mot ena väggen är monterad i en båge där även bänkskivan följer samma mönster. Den andra bänken är placeringen mot ytterväggen.

Köket har anpassats efter kökets ojämna mått. De öppna hyllorna är detaljer som sticker ut tycker Mats.

- Jag har terassen utanför och fönstret kan man öppna så det blir som en serveringsluckan vid grillning, säger Mats. Tidigare var det en kant mellan fönstret och bänken men nu går skivan hela vägen.

Mats tycker att den öppna hyllan i bänkskåpen eller hyllplanen på väggen är detaljer som lyfter kökets intryck:
- Sånt gillar jag, det bryter av.

I det nya köket går bänkskiva hela vägen mot fönstret som blir en bra serveringslucka till terassen.

Kombinera olika material

Mats ville redan från början få in olika material i köket och framförallt kombinera olika trädelar.
- Att ha trägolv kom in ganska tidigt, jag ville ha ett varmare golv. Tidigare var det klinker utan golvvärme. Som bänkskiva hade jag nog tänkt mig någon form av sten redan från början, berättar han.

Kökets mörka detaljer i stommar och bänkskiva blir en bra kontrast mot de ljusgröna väggarna.
- Jag är fortfarande inte klar där. Jag hade tänkte mig lite mörkare men det var kväll när jag satt och valde, berättar Mats med ett leende och fortsätter: Färg kan man alltid byta.

Köksinspiration - Alla detaljer är noga genomtänkta. Den befintliga spiraltrappans räcken har målats svarta och går i linje med den övriga inredningen.

Handla lokalt förenklar köpet

Mats köpte sitt kök från Madeleine Nord hos Puustelli på Kungsholmen.
- Jag gillar den lokala närvaron och så vill man ju gynna sina grannar. Det är så mycket enklare att ta ett snack på vägen hem från jobbet, förklarar han.

Mats utnyttjade Puustellis All Inclusive-koncept där allt från planering till montering ingår.
- Det var lika bra. Jag har inte så mycket tid att hålla på och jaga runt. Det passar mig utmärkt!

Madeleine har lång erfarenhet av köksplanering och är van att planera kök i innerstan.
- Jag hade en tanke redan från början att ha ett öppet kök där man står och lagar mat ut mot vardagsrummet. Jag hade mina idéer som vi stötte och blötte innan Madeleine kom med en slutligt förslag. Det blev någonting mitt emellan.

Madeleine Nord från Puustellis butik på Kungsholmen har planerat köket åt Mats.

Boka en kostnadsfri köksplanering

Nya rutiner i det nya köket

Flera saker i köket var nytt. Bland annat så hade Mats inte haft induktionshäll tidigare och det fanns ingen micro i det tidigare köket.

- Det är skönt att slippa ha två saker och så sparar man utrymme till annat, säger han och visar ugnen som han valt. Det är en kombougn där det finns både ugn och micro i ett.
- Smart förvaring var också en sak som jag hade på min önskelista, berättar Mats. Köket har ett vitrinskåp på väggen som har samma design som glasväggen som också den blir en snygg detalj i rummet.

Luckorna kom utan svarta kanter

Köket var planerat med vita luckor med svarta kanter men de som först levererades var helvita. Det hade blivit en miss i produktionen. För att få ett fungerande kök monterades luckorna med vita kanter och Madeleine beställde nya som senare byttes ut.
- Det var ju inga problem, luckorna fanns ju där. Det hade varit värre om det inte hade kommit några luckor alls, säger Mats med ett skratt.

Montören var ett bra bollplank

Monteringen av köket påbörjades i november av Puustellis certifierade montageföretag.
- Jag tycker nog det gick ganska smärtfritt. Montören fixade och donade och elektrikern gjorde sitt. Det var förvånansvärt lite krångel. Man hör ofta en massa historier om problem.
Det var därför jag valde Puustelli, det är enklare att ha någon som är seriös.

Mats tycker också att det var smidigt att kunna resonera med montören under tidens gång kring olika saker.
- Vi visste till exempel inte från början hur vi skulle göra med nedsänkningen av taket. Det var sånt vi tog på plats. Det är skönt att det är flexibelt.

Ett socialt kök

Det är helt klart ett kök som sticker ut. De ojämna vinklarna, de fina kontrasterna mellan olika material och färger samt alla detaljer som glasväggen och de öppna hyllorna. Det är såna här kök som man vill se på köksinspirationssidorna.

Mest nöjd är Mats med köksön där det finns plats för både matlagning och måltider.
- Det är ett socialt kök där man kan vara många och där man kan stå och hänga runt om, avslutar han.

Köket innehåller

  • STOMMAR: Melamin "Diamond grey"
  • LUCKOR: TME10, melamin täckande vit med svart kant
  • BÄNKSKIVA: Svart granit
  • HUSHÅLLSMASKINER: Siemens / Festivo
  • FLÄKT: Lapetek

Läs om andra kök som Madeleine har planerat

Högt i tak på Scheleegatan
All Inclusive passar oss perfekt

TEXT & FOTO: Jonas Eklund    STYLING: Paulina Holkeri