Ann-Christine Berg var fast besluten om att inte bli ännu en i raden med skräckhistorier kring ett havererat byggprojekt. Därför var kontakten med en engagerad och noggrann säljare viktig för hennes och maken Mickes val av köksleverantör.

Luckorna var ett hugskott. "Vi fick syn på dem i butikens utställning"​
Luckorna var ett hugskott. "Vi fick syn på dem i butikens utställning"​

– Efter att ha bott här i 25 år, började vårt standardkök se för jäkligt ut. Vi är inte mycket för cocooning, vi föredrar att resa, äta ute och sådant, men nu var det dags att ta tag i detta. Och då ville vi göra det ordentligt.

Ann-Christine Berg sitter vid köksbordet i sitt röda kök. Bakom henne syns den rejäla kylen och högskåpet, en av hennes favoriter i köket.
Ann-Christines och Mickes kök är karaktärsstarkt. Det borstade stålet i vitvarorna är visserligen vanligt i dag, men de mörkt röda luckorna är det inte. Med sin ton nära vinrött skapar de dramatik och känsla av ombonat.
Luckorna var ett hugskott.
– Vi fick syn på dem i butikens utställning. Hade vi inte gjort det, hade vi inte valt dem, säger Ann-Christine.

 

Fick matintresset i present

Ann-Christine Berg älskar att laga mat. Intresset väcktes i 30-årsåldern.
– Då fick jag en kokbok av min bror, en enkel indisk kokbok. Den öppnade mina ögon för matlagning, alla kryddor gjorde mig intresserad, säger hon.

​

De senaste 20 åren är det hon som stått för matlagningen. I utbyte är det Micke som sköter all städning.
– Han har lägre tröskel för damm. Jag gör gladeligen allt i köket och kring matlagningen, bara jag slipper städa, säger Ann-Christine med ett skratt.

Lägenheten har inte bara varit hemma för Ann-Christine och Micke, utan också för två barn. I dag är de utflugna, men de har en stående inbjudan till söndagsmiddag.
– Dottern kommer ofta hem med sina två barn, men sonen lever rock’n’roll-liv just nu. Honom ser vi inte mycket av, säger Ann-Christine.

​

Skräckhistorier

Det var för drygt ett år sedan Ann-Christine och Micke började planera för ett nytt kök. De gjorde lite research genom att åka runt och titta på olika köksutställningar. I Sickla Köpkvarter hamnade de i Puustellis butik.
– Vi tyckte att vi direkt fick ett väldigt trevligt, personligt bemötande av säljaren. Det var väldigt avgörande för oss, säger Ann-Christine Berg.

Ett orosmoment för Ann-Christine var alla de skräckhistorier om havererade byggprojekt hon hört från vänner och bekanta genom åren.
– Vi behövde förtroende för dem vi mötte, vi behövde känna att detta inte skulle bli ytterligare en skräckhistoria, säger Ann-Christine Berg.

En detalj Ann-Christine Berg är nöjd med är vitrinluckorna på ett av skåpen.​ "Jag har länge velat ha ett vitrinskåp, men har inte hittat något snyggt. Då kom vi på att vi kan lösa det så här, säger hon"​
En detalj Ann-Christine Berg är nöjd med är vitrinluckorna på ett av skåpen.​ "Jag har länge velat ha ett vitrinskåp, men har inte hittat något snyggt. Då kom vi på att vi kan lösa det så här, säger hon"​

Högskåpet favorit

Totalt tog det tre–fyra månader från första mötet tills att allt var klart. Själva köksbygget tog tre veckor.
– Mycket av arbetet gjordes när vi var på jobbet. Jag kan inte säga att vi led mycket, säger Ann-Christine.

Hon är nöjd med resultatet. Hon har hunnit vänja sig vid att ha allt i lådor. Men hon har ännu inte testat alla funktioner på induktionshällen.

Kryddlådan är favoriten i köket.​
Kryddlådan är favoriten i köket.​

– Favoriten i köket är min kryddlåda, den älskar jag. Och högskåpet som har utdragbara lådor i stället för hyllor – det är oerhört bekvämt, säger hon.

Högskåp med utdragbara lådor.​
Högskåp med utdragbara lådor.​
Stora utdragslådor gör det enkelt och bekvämt.​
Stora utdragslådor gör det enkelt och bekvämt.​

Ann-Christine Bergs kök

  • Luckor: THG 10, högglanslucka 1628Z rubinröd.
  • Handtag: handtagslös ljusgrå stomme med aluminiumprofil.
  • Bänkskiva: Granit, svart satin.
  • Maskiner: AEG & Siemens.