Ett kök i färgerna grått, vitt och brunt med öppna väggskåp och där matplatsen integreras med köksinredningen. Våra egenodlade färska kryddor ska finnas nära till hands, om möjligt nedsänkta i bänkskivan.

På köksmässan Eurocucina som hölls i Milano i april kunde man se vilka trender som vi kommer att se i köket framöver. Här kan du läsa om åtta vanliga trender från mässan.

 

Olika nivåer

Köken där alla bänkskivor håller samma höjd kommer vi att få se mindre av. En påtaglig trend är att nivåerna ska variera mellan höga bänkskivor i arbetshöjd och låga i sitthöjd. De olika nivåerna får gärna överlappa varandra så att en del vilar på den andra.

Den rejäla köksbänken klädd i granit vilar på en lägre i sitthöjd. Färgerna går i grått och vitt med inslag av trästruktur.​
Den rejäla köksbänken klädd i granit vilar på en lägre i sitthöjd. Färgerna går i grått och vitt med inslag av trästruktur.​​
En kraftig rostfri bänk är placerad ovanpå ett stort bord. Matlagningen hamnar i centrum.
En kraftig rostfri bänk är placerad ovanpå ett stort bord. Matlagningen hamnar i centrum.​
Ett parallelkök som binds samman av en bänkskiva som vilar ovanpå de båda köksbänkarna. Köksdelen mot väggen övergår i en sittdel via en klassisk brolösning.​
Ett parallelkök som binds samman av en bänkskiva som vilar ovanpå de båda köksbänkarna. Köksdelen mot väggen övergår i en sittdel via en klassisk brolösning.​​

Tunna eller kraftiga bänkskivor

Den vanliga 30 mm bänkskivan har gjort sitt. Nu ska det antingen vara en supertunn skiva i metall eller en väl tilltagen skiva i trä. Något mellanting finns det inte plats för.

En tunn skiva på några millimeter i stål som viker ner på sidan av lådstommarna kunde man se på flera håll på mässan i Milano.
En tunn skiva på några millimeter i stål som viker ner på sidan av lådstommarna kunde man se på flera håll på mässan i Milano.​
För 10 år sen var det populärt med bänkskivor i trä som var 8-10 cm tjocka. Den trenden dog ut förhållande vis fort, men nu är den tillbaka. Här vilar mellan bänkskåpen.
För 10 år sen var det populärt med bänkskivor i trä som var 8-10 cm tjocka. Den trenden dog ut förhållande vis fort, men nu är den tillbaka. Här vilar skivan mellan bänkskåpen.​​

Öppna hyllor

För några år sen skulle alla ha hyllplan på konsoller någonstans i köket. Nu kommer vi att få se öppna stommar gärna i olika storlekar.

De öppna skåpen på väggen rymmer både porslin och böcker. Matplatsen integreras med köksinredningen.
De öppna skåpen på väggen rymmer både porslin och böcker. Matplatsen integreras med köksinredningen.​
Öppna väggskåp i olika storlekar både på höjden och bredden kombinerat med glashållare.
Öppna väggskåp i olika storlekar både på höjden och bredden kombinerat med glashållare.​
Vissa stommar har lämnats öppna och kombinerats med handtagslösa väggskåp. De öppna skåpen har självklart belysning invändigt.
Vissa stommar har lämnats öppna och kombinerats med handtagslösa väggskåp. De öppna skåpen har självklart belysning invändigt.​

Den integrerade sittplatsen

Sittplatsen ska inte längre vara ett fristående bord. Nu ska den integreras med den övriga köksinredningen. Även här ser vi olika nivåer på skivorna.

En krafig bänkskiva har lagts i hörnet ovanpå köksön. Den sticker ut åt två håll som skapar sittplatser till flera personer.
En krafig bänkskiva har lagts i hörnet ovanpå köksön. Bänkskivan som sticker ut åt två håll skapar sittplatser åt flera personer.​​
Även här har skivan för matplatsen placerats ovanpå köksinredningen.
Även här har skivan för matplatsen placerats ovanpå köksinredningen.​

Det dolda köket

En återkommande trend på mässan i Milano var att gömma köket bakom dörrar. Principen påminner, utan att dra ner statusen, om en Trinett från ett mindre företag på 80-talet. Här är det självklart betydligt flashigare mekanismer som gör att dörrarna snyggt skjuts in vid sidan av varje sektion som köket är uppdelat i.

Köket är delat i flera sektioner. Dörrarna skjuts in vid sidan när man öppnar dem.
Köket är delat i flera sektioner. Dörrarna skjuts in vid sidan när man öppnar dem.​
En maskinvägg bakom köksön döljs bakom dörrar när de inte används.
En maskinvägg bakom köksön döljs bakom dörrar när de inte används.​
När matlagningen är avklarad stänger du dörren till köket. Det kan vara praktiskt för den som inte vill ta hand om disken direkt. Den här lösningen kan lämpa sig bra i mindre bostäder där det är ont om utrymme.
När matlagningen är avklarad är det bara att stänga dörren till köket. Det kan vara praktiskt för den som inte vill ta hand om disken direkt. Den här lösningen kan lämpa sig bra i mindre bostäder där det är ont om utrymme.​​

Färska kryddor nära till hands

Våra egenodlade kryddor ska vara lättillgängliga när vi lagar mat. Placeringen kan vara i en fristående odlingslåda, nedsänkta i bänkskivan eller varför inte ett odlingsskåp.

En stor köksö där de färska kryddorna finns tillgängliga från båda hållen i mitten.
En stor köksö där de färska kryddorna finns tillgängliga från båda hållen i mitten.​
En odlingslåda som är en del av köksinredningen. Lådan är belyst invändigt så växterna framhävs i köket och ger ett mysigt sken när man släcker ner på kvällen.
En odlingslåda som är en del av köksinredningen. Lådan är belyst invändigt så växterna framhävs i köket och ger ett mysigt sken när man släcker ner på kvällen.​
Om du är en riktig entusiast med gröna fingrar så kan du slå på stort och skaffa ett odlingsskåp med rätt temperatur och fuktighet.
Om du är en riktig entusiast med gröna fingrar så kan du slå på stort och skaffa ett odlingsskåp med rätt temperatur och fuktighet.​

Dold belysning

Förr satt det ett skrikigt lysrör i taket och ett under väggskåpet med en strömbrytare och ett eluttag på. De finns för visso kvar men har med åren ersats med infällda spotlights i både tak och skåp.
Nu kan vi se en tydlig trend att belysningen får en större betydelse i köket. Det ska komma ljus underifrån och bakom stommarna, lådorna ska ha invändig belysning och våra odlingar ska vara ljussatta.

Stänkskyddet har flyttats fram från väggen för att ge plats åt en ljusslinga.
Stänkskyddet har flyttats fram från väggen för att ge plats åt en ljusslinga.​
Vitrinskåpen mot väggen är belysta bakifrån.
Vitrinskåpen mot väggen är belysta bakifrån.​

Vardagsrummet flyttar in

För några år sen kom vågen med den öppna planlösningen. Alla skulle slå ut väggen mellan kök och vardagsrum. Det sattes upp limträbalkar för att göra det möjligt och vissa väggar revs nog fast det kanske inte borde ha gjorts. Alla ville ha ett så kallat "livingroom", där köket stod i centrum i nära anslutning till sällskapsrummen.

Nu är väggen redan borta och vardagsrummet tar ett steg närmare köket med köksmöbler som påminner om stilen från 70-talet.

En bokhylla som i konstruktionen påminner lite om den klassiska String-hyllan finns i direkt anslutning till köket. Köksbänken har formen av ett arkitektbord med en kraftig bänkskiva i sten.
En bokhylla som i konstruktionen påminner lite om den klassiska String-hyllan finns i direkt anslutning till köket. Köksbänken har formen av ett arkitektbord med en kraftig bänkskiva i sten.​
En bänkrad som snyggt övergår till en bokhylla finns parallelt med köksön.
En bänkrad som snyggt övergår till en bokhylla finns parallelt med köksön.​

TEXT OCH BILD: Jonas Eklund