Efter drygt ett år hade familjen på åtta personer fått nog av det hemska gamla personalköket: nu skulle det bli ett kök att längta hem till.

Jakten på drömmen blev lång, men när de väl hittade rätt visade det sig väl värt mödan.

Umgås. Pallarna vid köksön gör ön till informellt matbord eller väntrum för gäster som följer matlagningen från sidan om. Skinnsitsen blir en fin kontrast mot den svarta stenskivan.

Att veta vad man vill ha är ofta en bra idé när det handlar om att renovera hemma; med en mängd alternativ som närmar sig antalet sandkorn i Sahara, blir det lätt ett herkulesarbete att lyckas sätta ihop en tilltalande helhet om ramarna är helt frånvarande.

Men en alltför tydlig plan kan också bli en utmaning. Det kan denna stora familj i Västerås intyga.

– Jag hade en idé jag hade oerhört svårt att släppa, från en italiensk kökstillverkare som gör just de här köken med raka linjer – stora rejäla inredningar, men fantastiskt enkelt. Jag hade sett en bild från dem som var vad jag ville ha, säger Emma Gustafsson.

Det visade sig bli lättare sagt än gjort att förverkliga drömmen. Men låt oss börja i en annan ände.

300 kvadrat 1800-tal. Det fina, stora huset byggdes i slutet av 1800-talet och började sin karriär som barnhem. Sedan två år tillbaka huserar här Emma Gustafsson och Mikael Borg med sex barn – husets första privatboende.

Från barnhem till hem för sex barn

Det var 2016 som familjen – Emma, Mikael Borg och sex barn – flyttade in i det stora huset i Västerås. Byggnaden på över 300 kvadratmeter boyta är från sent 1800-tal.

– Det var ett barnhem fram till 1970-talet då landstinget tog över. Sedan har det varit verksamhet kring barn- och ungdomshälsa här, berättar Emma, själv inredare i sitt företag Bisnonno.

– Huset har alltså varit en del av sjukhuset – vi är de första privatpersonerna som flyttar in.

Hård yta. Stenbänken var ett måste för Mikael som blivit förälskad i denna typ av bänkskiva i tidigare boende.

Sannolikt var det också när landstinget tog över huset som det renoverades ordentligt senast: när familjen flyttade in var det gulorange plastmatta i hela huset och köket var designat för kontorspersonal.

– Det var vansinnigt dåligt planerat för en familj, säger Emma.

Original. Det fina trägolvet dök upp när Mikael och Emma rev bort den gulorangea plastmattan som antagligen legat i den gamla landstingslokalen sedan 1970-talet.

Rev ned till bara timret

Sedan inflyttningen har familjen bit för bit renoverat hela huset – ”grävt fram huset ur inredningen” som de säger. Hela bostaden har fått en grundrenovering, men köket är den del som fått den mest genomgripande upprustningen.

– Det rev vi verkligen ut helt – det var bara kalt timmer kvar när hantverkarna kom.

Innan rivningen hade de spenderat en hel del tid på att hitta den köksinredning de drömde om – den där enkla, rejäla som Emma suktade efter. Och som den omfångsrika familjen verkligen behöver.

– Till middag är vi ofta tio personer, det tillkommer gärna kompisar och flick- och pojkvänner med alla barnen. Vi visste att vi behövde hitta ett kök som hade den kapaciteten, säger Emma.

– Och att det skulle tåla mycket. Det blir en hel del slit när barnen öppnar och stänger luckor och annat. För att inte glömma alla tunga kastruller som dras och ställs överallt.

Matrosjka-docka. Köket har flera låda i låda-lösningar. De bidrar till ordning i lådorna och håller nere antalet linjer i inredningen, vilket bidrar till ett större visuellt lugn.

Funktionellt på flera sätt

Yta, material, utseende: köket behövde klara krav på flera olika nivåer.

För ytan fanns idén att ta ner en vägg mellan kök och vad som sannolikt varit ett matrum. Utan vägg skulle köket bli 45 kvadratmeter stort, tillräckligt för familjens behov.

Gas. Både Mikael och Emma ville ha gasspis för den överlägsna funktionens skull.

– Yta, eller volym, var också viktigt när det kommer till skåp och lådor – vi behöver gott om utrymme för förvaring i inredningen, säger Emma.

Material och funktioner hade Emma och Mikael tänkt igenom utifrån både estetiska och praktiska aspekter.

– Jag ville definitivt ha stenskiva som arbetsyta. Det hade vi i förra huset och jag gillar det, den är helt underhållsfri, säger Mikael.

– Dessutom ville jag ha gas i spisen. Jag älskar gasspis, det blir stark värme och du kan laga allt. Och du är ju också van vid gasspis efter att ha bott 15 år i Italien, Emma.

Kylslaget. Två rejäla kylar rymmer familjens behov av kallhållning. Det finns också en frys på annan plats i hemmet.

Den som väntar på något gott ...

Kökets blickfång framför annat är den rejäla köksön, 2,7 gånger 1,5 meter – drygt 4 kvadratmeter stor. I ön finns spisen och högt ovanför i taket finns fläkten – en annorlunda lösning, som både passar Mikael som är närmare två meter lång och lämnar sikten fri i rummet. Köksinredningens strama design och mörka färger bildar fin kontrast mot de ljusgrå väggarna i det rika ljuset från fönstren.

Detta var vad Emma och Mikael hade sett framför sig, men något som visade sig svårt att förverkliga.

– Vi tittade hos många kökstillverkare men lyckades inte hitta någon som kunde ge oss det vi ville ha. Självklart kan allt göras om pengarna inte spelar någon roll, men det gör de ju tyvärr.

– Via en vän på Facebook fick vi tips om Puustelli. Hon hade vänner som köpt kök av dem och vi litar mycket på hennes smak, så henne lyssnade vi på. När vi sedan besökte butiken kände vi direkt att de fattade precis vad vi ville ha, säger Emma.

De pratade med inredaren, Lily, som ritade upp köket i ett designprogram. Efter lite bollande och justeringar hittade de en lösning som Emma och Mikael var nöjda med.

– Lily tipsade bland annat om de här stora kylskåpen, vi visste inte att de fanns, säger Emma.

Blivit ”central plats” för familjen

Mikael och Emma rev det gamla köket själva. Renoveringen av rummet genomförde Puustellis hantverkare. De tog också bort den bärande väggen mot matrummet för att öppna upp. Sedan monterade de köket.

– Totalt tog det åtta veckor, tio veckor inklusive rivningen. Vi hade ett temporärt kök under tiden, ett primitivt kök med primusspis. Men med tiden blev det en del mikrorätter också, säger Mikael.

– När det tar en timme att koka upp pastavattnet tryter tålamodet snabbt, säger Emma.

Trots allt – renoveringen gick smidigt tycker de och resultatet blev bra. Det omdömet står sig också efter några månader med det nya köket.

– Vi är väldigt glada för resultatet. Vi prioriterar köket så väldigt högt, det är en central plats för en familj, säger Emma.

– Det är fint, funktionellt, ligger bra i tiden och kommer att hålla länge.

Diskret. De raka linjerna och släta ytorna bryts ytterst försiktigt av dessa handtag; tillräckliga för sin funktion, men utan att störa helheten.

Föränderligt med stabil stomme

I köket är det oftast Mikael som stökar kring middagen. Ofta blir det husmanskost med inslag av Italien, men smaken är bred och familjens meny bjuder på stor variation.

Egen ö för kocken. Med sina fyra kvadratmeter är köksön både ett blickfång och en effektiv och tillräcklig arbetsyta både för vardagsmat och fest.

En skillnad mot tidigare är att alla faktiskt spenderar mer tid i köket numera.

– Vi är där, vi sitter där och äter. Tidigare ville vi inte bjuda hem folk och ingen ville sitta i köket över huvud taget, säger Emma.

– Jag kommer ihåg första veckan med det nya köket. Vi hade invigningsfest för det nya köket och var 15 personer som satt där medan vi lagade mat. Jag tror till och med att vi åt middagen på stående fot där, säger Mikael.

– Det bästa med köket är att det har så många möjligheter att förändras. Det är bara att måla väggarna eller tapetsera. Kökets stomme kommer däremot att bli kvar väldigt länge – det är en riktigt rejäl inredning.

– Jag hade ett krav, att man skulle kunna sitta uppepå köksön. Micke tycker det är konstigt, men det är bästa platsen man kan ha tycker jag. Och det håller den ju för, avslutar Emma.

Fakta om köket

  • Plats: Västerås
  • Lucka: Målad slät mdf, Anthracite (TM40, r44)
  • Bänkskiva: Mattpolerad granit, Stargate
  • Hushållsmaskiner: Siemens
  • Kyl & Frys: Festivo, Rostfri, 120 cm
  • Inredare: Lili Lejdeby
Lili Lejdeby från Puustelli i Västerås har planerat Emma och Mikaels kök.