Puustelli kök i Västerås är belägen i en gammal industribyggnad som har en lång historia. Det låg i många år en rockklubb i samma lokaler så det finns mycket historia i väggarna.

Magnus Lind och Johan Smede startade butiken i slutet av förra året och nu har även deras matlagningsstudio haft invigning.

Niklas Berg förbereder snittarna.
Niklas Berg förbereder snittarna.​ FOTO: Andrea Massaro​

Det finns verkligen ett sug efter det här i Västerås

- De som var på invigningen var de som står oss närmast i nätverket. Det har genererat tre förfrågningar och en bokning, berättar Magnus.  Eftersom vi har fokus på företag så är väl inte den här månaden den bästa att dra igång i, men det visste vi om. Vi räknar med att trycket blir större i september.
Johan fyller i, det känns som att snacket har börjat komma igång. Sen vet man att det tar lite tid. Det finns verkligen ett sug för det här i Västerås.

Den 28 maj invigdes Atelier by Puustelli i Västerås.
Den 28 maj invigdes Atelier by Puustelli i Västerås.​ FOTO: Andrea Massaro​

Att ha en matlagningsstudio var en narturlig koppling till köket

Att driva en matlagningsstudio har funnits med i Magnus och Johans tankar från början på grund av deras bakgrund inom restaurangbranschen. Det föll sig även narturlig när de hittade lokalen som var så väldigt stor. De kände direkt att de inte skulle ha en köksutställning i hela byggnaden.
- Vi hade aldrig någon tanke på att slänga in någon färg- eller kakelbutik. Utan det var klart att vi skulle ha en koppling till restaurangbranschen. Det är det vi säljer, vi säljer ju en upplevelse i köket, säger Magnus!

Matlagning var en narturlig koppling till köket. FOTO: Andrea Massaro
Matlagning var en narturlig koppling till köket. FOTO: Andrea Massaro​

Det känns bra, det känns kul. Det känns som att folk har fått upp ögonen!

När jag frågar Magnus hur mottagandet har varit i Västerås berättar han att det har varit mycket snack, framförallt i de sociala medierna. Det är många som kommer förbi, dels så är alla köksintresserade nyfikna när de besöker butiken sen glider det förbi folk som inte har tänkt köpa kök utan har hört talas om oss. Jag tror att det finns ett uppdämpt behov, det finns ingen annan som gör det här i stan. Det finns en skolmatsal, ett gammalt Ica-kök, men det är inte samma stuk med det här festliga upplägget!

Det finns verkligen ett sug efter en riktig matlagningsstudio i Västerås. FOTO: Andrea Massaro
Det finns verkligen ett sug efter en riktig matlagningsstudio i Västerås. FOTO: Andrea Massaro​

De ska ha en jäkligt trevlig kväll                                                                                  

Fokus för kvällsaktiviteterna är att få en god upplevelse och få en trevlig kväll. De profilerar det som en form av teambuilding med sociala övningar.
- Kan ni jobba tillsammans när ni skapar en trerättersmeny då kan ni jobba på firman också. Det handlar om att de ska ha en jäkligt trevlig kväll, säger Magnus.

Det är alltid spännande att se hur proffsen gör. FOTO: Andrea Massaro
Det är alltid spännande att se hur proffsen gör. FOTO: Andrea Massaro​

Dean och Niklas kommer att hålla i kvällsverksamheten

Från början hade de tänkt upplåta lokalen till en underentreprenör som skulle driva matlagningsstudion, men nu har de valt att behålla den i deras eget bolag tillsammans med andra personer som operativt driver aktiviteterna. Dean Farah jobbar med marknadsföringen av Atelier by Puustelli och Niklas Berg är en kock från saluhallen som kommer att hålla i kvällsverksamheten. Niklas kommer från Grythyttan och har jobbat inom restaurang i Stockholm i många år.

- Det är i huvudsak Dean och Niklas som kommer att hålla i kvällarna men vid större sällskap kan det behövas ytterligare någon serveringspersonal, säger Magnus.
Johan berättar att de kvällar som de inte har bokade får andra krögare gärna hyra in sig på.
- Det är väl något som vi ska ut och börja prata om bland krögarna i Västerås.

Dean och Niklas kommer att hålla i kvällsverksamheten
Dean och Niklas kommer att hålla i kvällsverksamheten​. FOTO: Andrea Massaro​

Lång bakgrund inom restaurangbranschen

Johan har en väldigt lång bakgrund inom restaurangbranschen. Han var kock i många år och slutade med det 2002, men han har behållit intresset för matlagning hela tiden.
- Han älskar att laga mat och han gör det väldigt bra, om jag får säga det, berättar Magnus lite försiktigt.
För mig var det lite nyare. Det var främst när jag drev hotellet i Grövelsjöfjällen, i norra Dalarna som intresset kom.

Magnus drev hotellet i fem år och det var då han började jobba med viner. Yrke som sommelier lärde han sig själv under hotelltiden. Det var först när han kom tillbaka till Västerås som han gick utbildningen och fick diplomet i samband med att han började jobba på en restaurang i stan.
Magnus kommer att sätta vinerna till menyn för matlagningskvällarna, så det kommer att bli en liten koppling till yrket igen.

Johan har en väldigt lång bakgrund inom restaurangbranschen. FOTO: Andrea Massaro
Johan har en väldigt lång bakgrund inom restaurangbranschen. FOTO: Andrea Massaro​

En sparsmakad inredning

Magnus och Johan har tänkt och klurat mycket själva med designen tillsamman med Johans syster som är inredningsarkitekt. De hade två utgångspunkter, inredningen ska falla väl in med den gamla lokalen som är en gammal industrilokal och med det narturliga ekologiska tänket.

Placeringen och designen av de tekniska detaljerna till studion är gjorda av Puustelli i Finland.
De valde looken utefter den display som de fick se när de var där för drygt ett år sen, där man hade byggt upp det svarta Miinusköket med den gula skivan. När de senare fick lokalen kände de med en gång att det svarta och gula skulle gå väldigt bra ihop med tegelväggarna.
- Vi har försökt hålla mycket trä och sten och ganska sparsmakat. Inte för mycket krusiduller utan ganska rent, säger Magnus.

Hela lokalen har stora stora fönster perfekt för odlingslådan. FOTO: Andrea Massaro
Hela lokalen har stora stora fönster perfekt för odlingslådan. FOTO: Andrea Massaro​
Inredningen består mycket av trä och sten. Här ser vi skylten "Atelier by Puustelli" skuren i metall. FOTO: Andrea Massaro
Inredningen består mycket av trä och sten. Här ser vi skylten "Atelier by Puustelli" skuren i metall. FOTO: Andrea Massaro​
Sparsmakad inredning. FOTO: Andrea Massaro
Sparsmakad inredning. FOTO: Andrea Massaro​

Den första riktiga kvällen

De har haft ett flertal interna matlagningstillfällen för anställa inom Puustelli och vänner men idag har de sin första riktiga kvällsaktivitet.
- Det känns väldigt positivt, det ska bli kul att se hur det går ikväll, säger Johan glatt! Bara vi får ihop det bra de första gångerna, så att det blir en bra stämning och att folk gillar det, precis som när vi har kört internt så tror jag det blir klockrent när snacket kommer i gång!

F v Johan, Dean, Magnus och Lili. Lili jobbar som köksinredare för Puustelli i Västerås. FOTO: Andrea Massaro
F v Johan, Dean, Magnus och Lili. Lili jobbar som köksinredare för Puustelli i Västerås. FOTO: Andrea Massaro​