Michael Björklund är en kock som inte kräver introduktion i Norden. Sedan unga år har han varit ett bekant ansikte på de stora kockscenerna. Han har satsat på att lyfta fram den nordiska maten, råvarorna och producenterna.

Nu har vi nöjet att presentera det tredje receptet som Michael har tagit fram till Puustelli. Den här gången är det en härlig efterrätt med riktig sommarkänsla. Smakligt Puustelli!

Gammaldags vaniljglass med rostad vitchoklad, bär och maräng. FOTO: Martin Cederblad

8 portioner

Ingredienser

  • 1,5 liter vaniljglass (har du glassmaskin och vill göra en egen glass så se recept nedan, annars så köp en färdig god vaniljglass)
  • 200 g vitchoklad
  • Två nävar maränger
  • 500 g Färska bär, t.ex. jordgubbar, blåbär och hallon
  • Citronmeliss till garnering

 

Gör så här

Rosta den vita chokladen på bakplåtspapper på en plåt i 125° tills det mörknat, ca 10 minuter. Ta ur, rör om. Låt svalna och hacka sen fint.

Lägg glassen i botten av tallriken. Lägg härliga färska bär på och strö över den rostade vitchokladen. Smula marängerna över och toppa med citronmeliss.

 

 

 

Gammaldags vaniljglass

20 portioner

Ingredienser

  • 1 l mjölk
  • 1 l grädde
  • 5 dl socker
  • 1 vaniljstång
  • 100 g glukos
  • 20 äggulor
  • 4 cl likör 43

Gör så här

Koka upp mjölk, grädde, socker, vaniljstång (skuren på längden), kryddor och glukos. Vispa i äggulor, låt blandningen sjuda upp under omvispning så den blir lite tjock. Låt den kallna och tillsätt likören, sila blandningen och kör den i glassmaskin tills den är klar.