I april korades Västerås bästa cheeseburgare hos Puustelli kök i Västerås under eventet ”M.A.D – Cheeseburger Challenge 2015”. Det var en tillställning som snabbt blev en snackis i stan och blev uppmärksammat i dagspress.

​

Jag träffar Johan och Magnus som driver ”Puustelli kök” och ”Atelier by Puustelli” i deras lokaler på Sigurdsgaten 25. Det är en anrik adress där det tidigare låg en klubb där många av Sveriges främsta artister har spelat. Lokalen är ursprungligen en gammal fabriksbyggnad där inredningen är smakfullt inredd med detaljer bevarade från den svunna tiden.

Johan och Magnus driver ”Puustelli kök Västerås” och ”Atelier by Puustelli”. FOTO: Andrea Massaro​​
Johan och Magnus driver ”Puustelli kök Västerås” och ”Atelier by Puustelli”. FOTO: Andrea Massaro​​

Magnus berättar att det var Dean Farah som jobbar som säljare och värd åt ”Atelier by Puustelli” som kläckte idén om Cheeseburger Challenge.

- Han tog snabbt kontakt med Micke Dupé som arbetar på en reklambyrå och de styrde upp allt tillsammans. Sen exakt vad han fick idén ifrån vet jag inte, han har spånat på ganska många idéer - han är amerikanare!

Johan fortsätter:
- Micke testar och lagar hamburgare överallt. De har varit i USA och var de än åker så letar de efter kända hak, alltså hamburgehak.
Jag tror att de har snackat ihop sig och tänkt - Fan, skulle vi kunna göra någonting!

Västerås bästa hamburgare bedömdes utifrån kriterierna smak, textur och koncept. Som novis när det gäller matlagning undrar jag självklart vad som menas med textur och Magnus som brinner för gastronomi förklarar:
- Man har lite olika texturer i maten, köttet har en textur och sen kanske man lägger till en syltad lök för att få en annan textur.
- Med koncept menas vad de har byggt upp det hela kring, till exempel westcoastburger - imagen.

​Västerås bästa hamburgare bedömdes utifrån kriterierna smak, textur och koncept. FOTO: Dean Farah​
​Västerås bästa hamburgare bedömdes utifrån kriterierna smak, textur och koncept. FOTO: Dean Farah​

Det var totalt 12 lag som deltog i tävlingen med två personer i varje lag. Många ville vara med och platserna fylldes på en dag.

- Det var folk som ringde och hörde av sig ända inpå tävlingen började. Vi hade ett avhopp dagen innan men den platsen ersattes direkt, säger Johan.

För de som kom och tittade fanns det möjlighet att köpa ett smakpass där man fick pröva en bit av varje hamburgare som lagades. Det var uppdukat för 16 personer och även här var det först till kvarn som gällde. Johan lyser upp och utrycker beundrade:
- Det var ju sjysst! Micke hade ju fixat med allting, han hade fixat bordsplaceringar med namn och allt.

Totalt var det 150 personer tillsammans med de 24 deltagarna. Tillställningen hade marknadsförts via facebook och med  lite flyers på stan, men främst var det att ryktet kring eventet som hade spridit sig.

Det var fullsatt under Sveriges första Cheeseburger-tävling. FOTO: Nina Söderlund​
Det var fullsatt under Sveriges första Cheeseburger-tävling. FOTO: Nina Söderlund​

Juryn bestod av Armir Khermand som blev Sveriges mästerkock 2014, Mange Smidth och Micke Dupé. Mange var en hemlig jurymedlem som ingen visste om från början. Han var också konferencier och gick runt och intervjuade deltagarna under tävlingen.

Det vinnande laget "Team Westcoast" bestod av Felix Bankler och Jessica Nystedt. FOTO: Nina Söderlund​
Det vinnande laget "Team Westcoast" bestod av Felix Bankler och Jessica Nystedt. FOTO: Nina Söderlund​

Vinnaren blev team Westcoast. De hade lite gangsterstyle från LA och bestod av Felix Bankler och Jessica Nystedt.
- De såg ut som de var Vatos Locos föräldrar, beskriver Magnus.
- De var sjukt roligt, fyller Johan i!

Jag blir självklart nyfiken på framtiden och planerna för en uppföljare finns redan för nästa år, berättar de.
- Alla som har varit här har kommenterat och nämnt tillställningen och även folk som inte var här har sagt att det verkar ha varit en riktigt skön dag!

 

Läs mer om:

Puustelli kök Västerås

Atelier by Puustelli

 

 
JN - Rough Edit #15

Flip those Västerås burgers! #roughedit

Posted by Johan Nyström - Filmproduktion on den 12 april 2015