​Den nakne kocken känner vi sedan gammalt. Vilken kocktyp är du?​
​Den nakne kocken känner vi sedan gammalt. Vilken kocktyp är du?​

Proffskocken

”Bra mat handlar om bra råvaror.”

Du hämtar inspirationen från restaurangköken och skulle gärna ha både en sous chef och en diskare vid din sida. Du förbereder matlagningen genom att skära, hacka och skiva allt i förväg, så när rätterna väl ska lagas, är det vid spisen du har mest att göra. Och jo, du skulle naturligtvis kunna öppna din egen restaurang. Någon dag.

​

I ditt kök blir det gärna mycket rostfritt – det är praktiskt. Öppna hyllor och en rejäl diskho är självklarheter, liksom induktionsspisen och varmluftsugnen.

Proffskocken gillar

  • Bok: Kitchen Confidential
  • Favoritpryl: Slängen

 

Machokocken

”En riktig man jagar sin råvara själv.”

Matlagning är hett, stressigt och kraftfullt. Och en naturlig förlängning av ditt jakt- eller fiskeintresse, kanske?

​

Gasolspis är drömmen – med en sådan blir det varmt snabbt, samtidigt som du snabbt kan sänka värmen när du gör långkok.

Machokocken gillar

  • Bok: Morberg jagar och lagar
  • Favoritpryl: Förskäraren (37 cm)

 

Experiment­kocken

”En råvara är inte alltid vad den ser ut att vara.”

Du älskar att testa nya smaker och kombinationer. Du pratar gärna om ”gel” och ”karamelliserad” när du pratar mat och har testat både rödbets- och grönmögelglass i glassmaskinen.

​

Rejäl arbetsyta är viktigt i ditt kök, liksom förvaringsutrymme: det är ju inte var dag varkuumpacka­ren behövs, trots allt.

Experiment­kocken gillar

  • Bok: Den tekniska kocken
  • Favoritpryl: Termometer

 

Snabb­matskocken

”Tiden är knapp – så låt det gå undan.”

Vardagslivet tar ut sin tull och det är bara att inse: det är fånigt att försö­ka pressa in långkok och finmidda­gar varenda dag hela veckan. Trots allt, i dag finns riktigt bra färdigmat – varför inte utnyttja det?

​

Micron och varmluftsugnen är goda vänner i köket, liksom den mindre varianten av diskmaskin. Arbetsytor är skönt att ha när andan faller på, men i värsta fall går det ju att jobba på matbordet också. Det blir ändå så sällan.

Snabb­matskocken gillar

  • Bok: Lätt och läckert : mat i mikro
  • Favoritpryl: Microvågsugnen

 

Källa: Artikel från Puustellis kundtidning "Elli" nr 1