När Jonas Engström planerar ett kök slutar det ofta med en hörnlösning där häll eller ho placeras i hörnet. Han menar att får man till det, så får man ut mycket av köket.

Jonas ser en minskad efterfrågan på träluckor som nu har ersatts av målade luckor i vitt eller grått.

Namn: Jonas Engström

Jobbar som: Köksinredare på Puustelli Bromma

Motto: Grunden är att få en nöjd kund, en kund som är glad

Jonas Engström har jobbat som inredare sen slutet av 90-talet och har planerat hundratals kök genom åren. Han prioriterar många gånger rejält med bänkyta och anser att med en bra planering så faller mycket annat på plats av sig själv.

Jonas försöker alltid planera köken så att det blir så mycket bänkyta som möjligt och han är väldigt förtjust i hörnlösningar. En av de bästa delarna med jobbet tycker han är att få komma ut till kunden efter att köket är klart.

Ett kök som Jonas har planerat på Tranholmen.

Vilka utmaningar bör du ta hänsyn till inför en köksrenovering?

– Köket har sina begränsningar och möjligheter. Det gäller att tänka till lite innan man börjar – vad som kan göras och inte göras. Ofta är det vattnet som sätter lite käppar i hjulen, man kan inte göra precis vad som helst där. I en lägenhet kan det till exempel vara svårt att dra ut vatten till en köksö eller flytta hon till andra sidan. Resten som t ex ventilation löser man utan problem.

 

Vad är viktigt att tänka på när du planerar ett kök?

– Ja, för det första beror det på vad du vill få in i köket – hushållsmaskiner och andra produkter – så man har koll på det, t ex storlek på hoar. Kanske lite koll på vad man har tänkt sig för stil – luckor och materialval.

– Jag pratar rätt mycket med kunden innan vi sätter oss – lite vad de har tänkt sig – sen är man på plats också så man ser vilka förutsättningar som finns med t ex vatten och ventilation. Jag försöker få en grov idé hur kunden tänker innan jag börjar planeringen.

Vilka produkter skulle du inte vilja vara utan i ett kök?

– Alla maskiner, men personligen försöker jag alltid hitta lösningar där man kan få mycket bänkyta och det brukar ofta gå hem. Man kan hitta lösningar med vatten eller häll i hörnet för att skapa mer arbetsyta i köket och ibland kan man placera en kyl/frys-lösning under bänkskivan. Det är något som jag tänker väldigt mycket på.

– Jag brukar skoja lite – att bänkytan nästan är viktigare än förvaringen – att kunna stå och jobba bra i köket! Sen löser sig förvaringen automatiskt ändå om man får till ett bra kök.

Vad är nyckeln till att få en smidig renovering?

– En bra planering och att det är en person som håller i projektet. Det är nästan A och O! Jag tror att det är en av anledningarna till att det har gått så bra för oss, vi kommer hem tittar och mäter.

Vilka färger och material är vanliga idag hos era kunder?

– Mycket vitt och mycket grått skulle jag säga om det som jag har sålt de sista åren. Sen har det varit lite förfrågningar på ljusgröna kök, så det blir någon specialfärg lite här och där.

– Det har inte efterfrågats efter så mycket träluckor som det var förr, utan det är främst målat som gäller.

En grå målad lucka i lantlig stil.

Har du någon personlig favorit när det gäller kökslösning och material?

– När det gäller material i bänkskivor så skulle jag välja sten. Jag tycker det är ett otroligt bra material. Sen älskar jag mina hörnlösningar. Jag tycker att får man till en bra hörnlösning så får man ut mycket av köket. Sen gillar jag att bygga upp diskmaskinen också – men det är i mån av plats.

Jonas på väg och hälsa på en kund på Tranholmen.

Vad är det roligaste med jobbet som inredare?

– Det är att komma ut och träffa folk. Och även tillfredställelsen att träffa och prata med kunderna efter att köket är klart. Man är otroligt nöjd och man tycker att till 99,9 % att det har gått otroligt smidigt och kanske smidigare än man väntat sig.

Jonas Engström jobbar i Puustellis butik i Bromma