Inredaren Lili Lejdeby berättar hur du börjar i det gamla köket för att hitta den optimala kökslösningen för det nya.

Idag väljer vi kök med mycket trä och färg. Och är den öppna planlösningens tid förbi?

Namn: Lili Lejdeby

Jobbar som: Köksinredare på Puustelli Västerås

Motto: Hållbart

När Lili Lejdeby från Puustelli i Västerås planerar kök är det viktigt att tänka hållbart.
- Rita ett kök som håller länge, så att man trivs så bra att man aldrig skulle kunna tänka sig att byta ut det igen. Det är det viktiga både för oss och jorden, säger Lili.

Lili har många års erfarenhet av köksdesign och berättar att nu väljer många kök med inslag av trä och färg jämfört med tidigare då det bara var vitt som gällde. Lili menar att idag vågar vi ta ut svängarna mer och kunderna är mer pålästa och engagerade. Hon berättar även att vi inte i samma utsträckning öppnar upp och river alla väggar kring köket som har varit populärt under många år.

Puustelli i Västerås tar hand om hela köksrenoveringen från planering till montering.

Vilka utmaningar bör du ta hänsyn till inför en köksrenovering?

Att hitta den optimala kökslösningen kan vara utmanande. Jag börjar alltid med att kartlägga vad som har varit bra med det gamla köket, fånga upp något som har varit mindre bra och vilka önskningar som finns för det framtida. Det kanske finns önskemål om ett större kök - kan vi riva en vägg, kan vi få till de här större ytorna där fler personer kan vara?

Det är de första stora utmaningarna när man ska planera ett kök, sen går man in mer på detaljer som färg och materialval.

Det viktigaste är att först hitta en bra planlösning, sen kommer materialvalen.

Vad är viktigt att tänka på när du planerar ett kök?

Först måste man kolla hur man är i köket och hur man vill vara i köket - lagar du mycket mat, är det många i köket, vill många vara med och hjälpa till i köket? Utifrån det försöker jag hitta ett bra flöde för de här bitarna, så man till exempel inte har en diskmaskin som står mitt i vägen i en arbetsyta.

Det är viktigt att försöka hitta de här bra smarta lösningarna. Jag brukar säga till kunden ”vi gör en sån bra planlösning för dem som vi bara kan, sen hittar vi designen - planlösning är det viktigaste! Få till ett smidigt och bra kök. Då kommer man att trivas!

 

En diskmaskin underlättar vardagen och smidigt blir det om den är upphöjd.

Vilka produkter skulle du inte vilja vara utan i ett kök?

En diskmaskin vill man ju ha. Sen är jag väldigt lycklig med mitt disktorkskåp. Jag får så rent och bortplockat runt diskhon.

Diskmaskinen och disktorkskåpet - det är de som får vardagen att fungera!

Diskställ för handdisken i skåpet sparar plats på arbetsbänken.

Vad är nyckeln till att få en smidig renovering?

God kommunikation och att allt är välplanerat, att varje yrkesgrupp är inplanerad och vet när de ska komma. Men också att kunden vet i stora drag vad som kommer att ske. Det underlättar för vårat arbete.

Och har man frågor så ställ dem till snickaren som är på plats. De är måna om att kunden ska känna sig trygg i renoveringen.

Lili är på besök och tittar på ett kök som hon har ritat tillsammans med kunden.

Vilka färger och material är vanliga idag hos era kunder?

Jag tycker mig se att det är mycket trä kanske med en kombination med en färg. Det är inte lika mycket vitt. Av tio kök ritar jag kanske två vita jämfört med för fyra år sen då åtta var vita.

Det är jätteroligt att få rita kök idag. Man vågar mera, man tar sitt kök på allvar och vill inte bara köra standard - man tänker till där!

Förut ritade jag också väldigt mycket öppna lösningar, men många väljer idag att ha kvar det lilla köket - alla öppnar inte upp det längre och de ska inte riva alla väggar som finns.

Idag vågar många välja kök med lite färg på.

Har du någon personlig favorit när det gäller kökslösning och material?

Eftersom jag är en social person vill jag ha möjlighet att få kontakt med andra i köket. Köksö är en trevlig lösning tycker jag. Man knyter ihop det sociala med bra härlig arbetsyta.

Som material gillar jag träluckor och gärna då kombinerat med den ekologiska Miinus-stommen. Jag tycker att hållbart är ett bra val!

Det ekologiska köket Miinus levererat av butiken i Västerås.
Köksön blir en social yta för många personer.

Vad är det roligaste med jobbet som inredare?

Det roligaste är att tillsammans med kunden göra en bra planering där man ser - Det här blir den perfekta lösningen!

 

Kontakta Puustelli Västerås

Läs även artikeln om ett kök som Lili har planerat: Skam den som ger sig – drömköket blev verklighet

Se filmen där butiken i Västerås beskriver processen: