Innanför entrén en rymlig hall: redan härifrån skymtar köket. Några steg till och du står i det luftiga vardagsrummet-köket – trots att det är en lägenhet upplevs det som väldigt stort, välkomnande.

Puustelli kök lantligt kök
Liten tuva. Det började med att köksgolvet var slitet, och slutade med en helt ny köksinredning. Taket har blivit en bra bit högre och köket är mycket ljusare och luftigare nu, tack vare bland annat att vitvarorna flyttats bort från fönstren.

När vi besöker musikerna Kristin Uglar (saxofon) och Tony Bauer (viola) hemma i lägenheten på Luntmakargatan i Stockholm är det mars. Det återvändande dagsljuset letar sig ner till husets innergård och in genom raden av fönster som upptar större delen av vardagsrummets och kökets yttervägg. Från entrén fångar den röda skinnsoffan blicken, innan den dras mot det stora upplysta vitrinskåpet i köket.

– Vi blev väldigt nöjda när vi fick se det blyinfattade glaset – vi tyckte att träspröjsar blev för klumpigt, och inga spröjsar alls för naket, säger Kristin Uglar.

Det är hon och hennes man Tony Bauer som bor här, tillsammans med tonårssonen, Jonathan. De flyttade till lägenheten för sex år sedan, från en villa i Sollentuna norr om stan.

– Kristin och Jonathan köpte lägenheten när jag var på turné på Sicilien med radioorkestern. De hade gått på visning och blivit förälskade i lägenheten, så Kristin ringde mig, skickade prospekt och började buda. Och vi fick den, säger Tony Bauer.

Fransk bistro. Kaklet mellan bänk och skåp för tankarna till restaurangkök på sydligare breddgrader. För den långa arbetsbänken valde Kristin och Tony en melerad kvartsskiva.
Sakralt. Det blyinfattade fönstret balanserar fint mellan risken för klumpiga spröjsar och det helt nakna spröjsfria luckglaset.

Slitet golv gav gnistan

Det var på köksgolvet allt började efter några år i lägenheten. Det var ordentligt slitet och behövde bytas. Annars var det egentligen inga större fel på det existerande köket, upplevde Kristin och Tony.

– Det var ett L-format kök, men ganska mörkt och träigt. Vi ville ha det öppnare och få in mer ljus, och i samband med att vi skulle byta golvet tänkte vi att vi tittar väl på hela köket, säger Kristin.

Hembesök. Dagen efter besöket hos kökssäljaren Madeleine i Puustelli-butiken, besökte Madeleine Tony och Kristin i hemmet för att snacka köksidéer. Några dagar senare fick paret Madeleines designförslag.

De beskriver sig själva som väldigt spontana – när det väl händer något går det snabbt. Så också denna gång. De ringde till Puustelli-butiken och fick kontakt med kökssäljaren Madeleine Nord, som erbjöd sig att komma hem till paret redan dagen efter. Så blev det, och tillsammans gick de igenom vilka behov, önskemål och möjligheter som fanns för köket.

– Hon var snabb, Madeleine. Vi hade grundidéerna själva, hon korrigerade oss när vi ballade ur för mycket – till exempel var det hon som fick symmetrin ovanför diskbänken att stämma, säger Tony.

– Vi har varit väldigt överens i familjen, båda har kommit med idéer och vi har oftast sagt ja.

– Du fick igenom kokboksskåpet, golvet var din idé, den röda väggen min ... men du fick inte igenom dina barstolar, säger Kristin.

Tydliga krav på nya köket

– De tre viktigaste sakerna på vår lista var att byta golv, byta blandare och att byta kökshäll.

Tony är den som oftast står för matlagningen i hemmet, och han drömde om en blandare i stil med dem som finns i restaurangkök. Spishällen var också viktig: det skulle vara induktion och större än den gamla.

Rejäl. Duschhandtaget vid hon är en av Tonys favoritdetaljer. För att den skulle rymmas i hela sin höjd skräddarsydde säljaren Madeleine överskåpets utformning.

För Kristins del stod inbyggd kyl och frys högst på dagordningen.

Stilmässigt hade de olika idéer från början.

– I det gamla köket hade vi luckor med smala räfflor – helt omöjligt att hålla rent. Nu ville jag ha släta luckor och japansk hi-tech, medan Tony ville ha mer lantköksaktigt. Och efterhand började jag gilla hans idé allt mer.

– En annan viktig sak var fläkten. Vi bor längst ner i huset och ventilationens sug är ganska svagt hos oss. Nu valde vi en kolfilterfläkt med kraftigt sug, en Air Force One-fläkt, säger Tony.

Ö-liv. Även i det gamla köket fanns en köksö, men i det nya har den fått växa till sig. Här ryms också den rejäla 90-centimeters induktionshällen.
Höjdare. Köket var tidigare L-format: med ett I-format kök blev det plötsligt luftigare. Tack vare att det onödiga innertaket togs bort blev förvaringsutrymmet desamma i den nya kökslösningen.
Vägglöst. Vägguttag är krångligt vid en fristående köksö. Det här smidiga bänkuttaget, där metallocket kan vridas så att det blir en helt slät yta i metall, löser det hela på ett bra sätt.

Köpte hela renoveringspaketet

Några dagar efter Madeleines besök fick de ett designförslag för sitt nya kök. Då hade Kristin också hunnit botanisera en del bland erbjudandena från andra kökstillverkare, men inte fallit för något.

I Madeleines skiss var köket inte längre L-format, utan låg längs inre väggen. Vitvarorna, som tidigare stått mot ytterväggen, hade flyttat in till andra änden av köket; därmed kom ljuset in i köket.

– Sedan höll vi på och justerade ritningen lite under helgen, och veckan efter köpte vi köket.

Relief. Kristin ville till en början ha släta luckor och en hi-tech-känsla i köket, men så småningom tänkte hon om och började föreslå Tonys förslag på luckor i en mer lantlig stil med speglar.

Köksrenoveringen blev omfattande eftersom det ingick en del ombyggnation, eldragning och nytt golv. Totalt tog det fyra veckor från första rivningsdagen tills köket var färdigt.

– För oss var det helt perfekt att vi kunde köpa hela tjänsten i ett paket – All Inclusive-servicen passar oss väldigt bra. Vi jobbar på olika ställen, på olika tider, och ingen av oss gillar att renovera, säger Kristin.

Själv var hon på turné med Saxofonkvartetten Rollin’ Phones under tre veckor av renoveringen, så Tony fick hålla ställningarna i hemmet tillsammans med Jonathan.

– Jag blev väldigt imponerad av byggkillarna. Första renoveringsdagen var köket som vanligt när jag gick till jobbet – när jag kom hem på kvällen var det helt utrivet, det vara bara husets stomme kvar. Och allt var redan bortfraktat, säger han.

För den hängivne hemmakocken blev renoveringen ett tillfälligt avbräck.

– Vi hade en mikro kvar hemma som vi kunde värma mat i. Sedan blev det en del restaurangbesök de veckorna.

Detaljer. Besticklådan i trä ger både en känsla av ombonad kvalitet och en värme som saknas i alternativa material.

Grillplattan en favorit

Men sedan köket blev klart har det hunnit bli många middagar lagade på den breda kökshällen. Tony trivs verkligen med alla delar i kockandet.

– Har jag en ledig eftermiddag och kväll älskar jag att gå och handla, planera en middag och laga den under några timmar, säger han.

– Jag gillar att testa: det är inte ofta jag lagar samma rätt flera gånger, hellre då något nytt. Och det är sällan husmanskost – just nu är det mycket Asien som gäller.

Strandliv. Grilljärnet som hör till induktionshällen blev omgående en favorit både hos hemmakocken Tony och Kristin. Den invigdes med limemarinerad seabream – "att äta den var att förflyttas till en strand vid Medelhavet", säger Tony.

Det har visat sig att den speciella grillplattan som läggs direkt på induktionshällen är ett verkligt fynd.

– Ja fy sjutton. Vilken grej. Första gången vi provade den fick jag tag på Seabream som jag marinerade i lime, kokos och koriander. Sedan fräste jag den på grillplattan. Det smakade som om man satt nere vid Medelhavet, säger Tony, med något drömskt i blicken.

– Vilken grej alltså.

Köksbyggare. Saxofonisten Kristin Uglar och violanisten Tony Bauer är snabba till beslut. Med sina oregelbundna arbetstider, turnéer och annat, var Puustellis All Inclusive-service också ett kap – de fick hjälp med allt de behövde via en och samma kontaktperson. "Det passade oss perfekt", säger Kristin Uglar.