När Claes och Tarja Dahlborn skulle renovera köket i villan föll valet för andra gången på ett Puustellikök. Renoveringen gick ”som på räls”, och idag trivs de bättre i ett kök med rejäla arbetsytor och förvaringsutrymmen.

Idag trivs de bättre i ett kök med rejäla arbetsytor och förvaringsutrymmen.

Sitt första Puustellikök köpte de i början av 1990-talet, strax efter att de flyttat in i villan i Vallentuna norr om Stockholm. 20 år med två barn och fyra barnbarn hade dock satt sina spår.
– Köket fungerade bra, men det började bli slitet. Vi kände att om vi ska bo kvar här, så är det dags att göra något åt köket nu, berättar Claes Dahlborn.

Han och hustrun Tarja besökte flera olika köksleverantörer innan de bestämde sig – Puustellis höga servicenivå med tidig planering i hemmet blev en avgörande faktor.
– Sedan har vi haft dem förut och vet att det är bra kök, säger Claes.
– Vi fick förslag på hur köket skulle kunna se ut från Puustelli och en leverantör till. Förslagen liknade varandra, men jag tycker att Puustellis kök hade fler finesser, säger Tarja, och nämner diskskåpet som exempel.
– Det gör att du slipper ha diskställ på arbetsbänken.

Mer arbetsutrymme var något som stod högt på parets önskelista. En djupare bänkskiva gör stor skillnad och ett disktorkskåp medför att du slipper ha diskställ på arbetsbänken.

Det innebär i sin tur mer arbetsutrymme, något som stod högt på paret Dahlborns önskelista när de började fundera på ett nytt kök. Det fick de bland annat genom planering av skåp och bänkar, men också tack vare att bänkskivan i granit är bredare.
– Nu har vi 70 centimeters djup på bänkskivan istället för det vanliga 60 centimeter. Det gör ordentligt stor skillnad – har man platsen tycker jag absolut att man ska ta en djupare skiva, det är värdefullt, säger Claes.

Eftersom varje köksinredning från Puustelli måttbeställs från fabriken, innebär en djupare bänkskiva att också stommarna och lådorna kan bli djupare.
– Tidigare hade vi mest skåp. Jag älskar lådorna vi har i detta kök, det är en av de saker jag tycker bäst om. De är lätta att dra ut och att stänga, och det är massor med plats i dem, säger Tarja.

Skåpet för bakmaskinen var också en av Tarjas favoriter.

Ett annat önskemål de hade var en ugn i arbetshöjd: den finns på plats nu och är en kombinerad varmlufts- och microvågsugn från Siemens. Något som däremot kom upp under planeringens gång var vinkyl.
– Det var något vi inte tänkt på innan. Vi gillar viner, gärna av det lite bättre slaget, då är det kul att kunna samla på sig en del, säger Claes.

Ugn i arbetshöjd var ett av önskemålen medan vinkyl var något som kom upp under planeringen.

Dahlborns villa är lite annorlunda konstruerad: därför valde de att jobba med en snickare de anlitat förut för renoveringen av ytskikten. För monteringen tog de in Puustellis certifierade hantverkare.

Hela processen gick smidigt.
– Allt gick som på räls, det hade inte kunnat gå bättre, säger Claes.
Under tiden renoveringen pågick fick matlagningsintresset – Tarja lagar gärna husmanskost, Claes mer kryddstarka anrättningar – gå på sparlåga. Det gjorde också den för ändamålet inköpta kokplattan.
– Skulle man koka potatis fick man börja en timme innan, berättar Claes med ett skratt.
Som tur var reste en granne bort så att Dahlborn kunde låna deras kök under två veckor, och i kombination med ett antal middagar ute fungerade det trots allt bra under de fyra veckor renoveringen pågick.

Det bjöds på Bullar när Puustelli var förbi.

En av de första att visa uppskattning för det nya köket blev yngsta barnbarnet – när man är två år är det extremt underhållande att springa runt en köksö. Köket har fungerat väldigt bra för Claes och Tarja även utan barnbarn på besök: arbetsutrymmet och förvaringen gläder de sig mest åt. Och nyhetens behag sitter fortfarande kvar några månader efter invigningen, avslöjar Tarja:

– Jag går fortfarande runt och tänker ”är det här mitt kök?” ibland, haha!

En av de första att visa uppskattning för det nya köket blev yngsta barnbarnet – när man är två år är det extremt underhållande att springa runt en köksö.

 

Claes och Tarja Dahlborns bästa tips inför köksrenoveringen

  • Gör en rymlig och rimlig budget och låt magkänsla (förtroende) för entreprenör(-er) och leverantör väga tyngre än lägsta pris. Det är inte roligt att lämna sin bostad, vilket måste ske, med hantverkare hemma som man inte känner förtroende för.
  • Räkna med att det under arbetets gång dyker upp problem som ingen kunnat förutse; det är där en bra entreprenör/leverantör är särskilt värdefull.
  • Ha en egen grundidé kring planlösning, materialval och finesser, men var öppen för förslag och idéer från dem som har köksombyggnader som sitt yrke.
  • Tänk igenom ljussättningen av köket redan i ett tidigt skede.

 

Claes och Tarja är redan igång med nästa projekt som är att bygga ett växthus i anslutning till uteplatsen.

FOTO: Jonas Eklund

Läs mer om: 22 tips för en lyckad köksrenovering