Det ekologiska köket Puustelli Miinus var det självklara valet för skärgårdsköket.

Med många önskemål på detaljnivå planerade inredaren Jonas Engström ett hållbart kök i stilren design med stora arbetsytor och bra förvaring.

När inredararen Jonas Engström från Puustellibutiken i Bromma skulle planera ett kök på Tranholmen blev det ett ekologiskt kök i ljust och mörk ek.

– Jag blev kontaktad av en designer som också är en tidigare kund. Till en början tittade de på originalsortimentet men efter att besökt butiken i Täby och sett det ekologiska köket Puustelli Miinus, blev de helt sålda på det, berättar Jonas.

Puustellis ekologiska stomme i biokomposit.

– Det var klockrent för vad de står för och vad de tycker i miljöfrågor. Och väldigt bra när man är på Tranholmen för Miinusstommarna väger väldigt lite. På en ö där transporten sker över vatten och där det bara finns gångvägar blir det lite att bära.

Inredaren Jonas Engström på väg till Tranholmen.

Tranholmen ligger utanför Stocksund i Stockholmsområdet. För att ta sig dit går det vintertid en flytbro från fastlandet. Under sommaren är sundet öppet för sjötrafik och då är det båt som gäller för att ta sig över.

Väl på Tranholmen tar man sig fram på små gångar som snirklar sig fram mellan tomterna. Huset ligger en bit in på ön och är byggt på 30-talet med en nybyggd del för några år sen där köket är placerat.

Jonas Engström är inredare och jobbar i puustellis butik i Bromma.

Läs mer om Jonas tips: Jonas Engström – Får du till en bra hörnlösning så får du ut mycket av köket!

 

Ett tacksamt kök att planera

Jonas berättar att det var ett tacksamt kök att planera. Vatten och ventilation hade bra placeringar, vilket alltid underlättar en köksplanering.

– Största utmaningen med det här köket var att få ut allt till ön. Vil löste det med en pråm som hämtade allt vid Stocksund som körde ut det till ön. Därifrån lastades och kördes allt till huset på en fyrhjuling med släp.

Inför planeringen så fanns det mycket önskemål från kunden som Jonas lyssnade in för att på bästa sätt kunna rita deras drömkök.

– Vi diskuterade både material och lösningar , hur man skulle jobba i köket och var man skulle ha vad. Vi gick igenom hela köket ordentligt, i princip var den bunken och det glaset skulle stå, så att allting skulle få plats och komma in.

När jag frågar Jonas vad han är mest nöjd med i planeringen så svarar han snabb:

– Det är nog bänkytan. Vi drog isär det. Jag skulle nog velat ha ännu mer men det fick jag inte, säger Jonas och skrattar!

 

Ett kök i trä var redan bestämt

När det gäller val av material till köket berättar Jonas att kunden var väldigt bestämd. De ville ha ett kök med en trälucka och det är något som verkligen finns i den ekologiska serien Miinus.

– Kunden fick jämföra prover på plats för att se vilka luckor som skulle passa. Nu blev det en ljusare överdel och en mörkare underdel – där var de lite vänder innan vi var klara, berättar Jonas!

 

Ett kök med lång hållbarhet och bra planlösning

Från ett enkelt standardkök till ett ekologiskt kök med lång hållbarhet är upplevelsen en helt annan än tidigare, berättar Jonas.

– Det är ju som dag och natt om man får säga så. Även förvaringen är mycket bättre idag med karuseller, bra lådor och högre överskåp. Kunden har fått ett helt annat kök än vad de hade förut. De kan arbeta i köket, vilket de inte kunde förut. De stod på varandra!

Ett av Puustellis signum är det klassiska finska skåpet som innehåller ett diskställ. Ett sånt har Jonas planerat in ovan

– De är jättenöjda med sitt disktorksåp – det är en av höjdpunkterna i köket tycker de!

 

Bilder från transporten av köket till Tranholmen

Kontakta Jonas Engström

Boka kostnadsfri köksplanering