Vi besökte paret Tua och Anders i Västra Frölunda i Göteborg en fin vinterdag tillsammans med inredaren och projektledaren Angela Banic.
Det har gått några år sendan köksrenoveringen och köket ser fortfarande ut som om det vore nyinstallerat.

Vi kommer in i ett ljust kök där den låga vintersolen skiner in genom fönstren. Köket består av ett vinkelkök med en stor köksö som både är arbetsyta och köksbord. Luckorna är av vitmålad mdf och bänkskivorna är av svart granit och oljad ek. När vi ska göra intervjun hamnar vi naturligt runt den stora köksön som är kökets medelpunkt.

Det var i december 2012 som Tua och Anders köpte sitt kök från Puustelli. Jag tittar på köket och säger att ”det fortfarande ser helt nytt ut”.

- Vi har inget att klaga på, allting är jättebra, tipp topp. Är det någonting så ringer vi till Angela så får vi hjälp med en gång, berättar Anders.

Puustelli blev ett självklart val

För Tua som kommer från Finland var Puustelli ett självklart val. Anders berättar att de besökte andra köksleverantörer också men att de fick ett väldigt bra bemötande hos Puustelli.

- Vi fick ett gott intryck av försäljaren Angela, det var ett fint showroom och så kunde Puustelli leverera en helhetslösning, så det blev ett lätt val till slut!

- Angela var med under hela processen och efter några hårda duster så blev det som Angela ville, säger Anders och tittar på Angela som skrattar.

Hälsar på i butiken lite då och då

Angela berättar att Tua och Anders brukar komma in i butiken ibland och då berättar de för kunderna som är där, att det är där som de ska köpa kök. Anders skrattar och fyller i:

- Är man nöjd ska man dela med sig. När vi hör nån som ska skaffa ett nytt kök så kommer ert namn upp först, helt klart!

Ångugnen har gått varm

I köket finns det två ugnar, en ångugn och en vanlig ugn. Ångugnen har gått varm i Tua och Anders kök.

- Fisken och grönsakerna lagar vi i ångugnen, då blir det riktigt riktigt bra, säger Tua och lägger till. Ångugnen är ju också en vanlig ugn. Det är en stor fördel med att ha två ugnar när man ska laga mat till ett större sällskap. Då kan den ena ugnen användas för varmhållning.

Hörnskåpet är en fantastisk uppfinning

Anders lyfter fram hörnskåpet med utdragbara hyllplan som en stor förbättring. Det var inget som de hade tidigare.

- Man kom aldrig åt det som stod längst in, säger Anders samtidigt som han öppnar skåpet och drar ut ”Le Mans-mekanismen” som får många att höja på ögonbrynen. Mekanismens utformning har hämtat inspiration från racerbanan i Frankrike med samma namn.

- Det här är en fantastiks uppfinning, den är helt suverän, säger Anders på ett övertygande sätt.

Drömmen om en köksö blev verklighet

Tua och Anders har alltid velat ha en köksö. Tidigare hade de ett matbord i köket. Nu har de matbordet integrerat med köksön, där det finns plats för tre personer. De berättar att om det var någonting som de skulle ha gjort på ett annat sätt idag, så är det att ha en sittplats till.

En leverantör som tar hand om hela processen är A och O

Puustellis helhetskoncept tycker Tua och Anders är A och O när man ska renovera köket.

- Om vi inte hade valt en helhetsleverantör så hade VVS-gubbarna kommit tre dagar senare, elektrikern hade kommit veckan efter och så vidare. Låt dem vara där i en eller två veckor så är det klart sen!

Mycket frågor inför köksrenoveringen

Tua tycker att nummer ett är att hitta en säljare som på ett lugnt sätt kan lyssna och förstå ens tankar och önskemål och utifrån det komma fram till en lösning. Hon berättar att de hade mycket frågor inför köksrenoveringen.

- För man vet inte själv, när vi drog igång det här projektet så visste vi inte hur det skulle bli, säger Anders. Vi hade inte den kunskapen. Angela har förmågan att se hur det kommer att se ut.

Det går inte ta miste på att Tua och Anders är nöjda med sitt kök. De pratar med entusiasm:
- Mycket av det här kommer från Angela, säger Anders. Tua nickar instämmande och avslutar:
- Hon är rätt person på rätt plats!

 

Tua och Anders tips för en lyckad köksrenovering

  • Välj en helhetslösning och få allting klart med en gång.
  • Ta hjälp av en inredare som har förmågan att lyssna och omvandla det till idéer.
  • Snåla inte på utrustning tex ångugn - värd sin vikt i guld.

Text & Foto: Jonas Eklund, Styling: Paulina Holkeri