En ung familj med en tydlig bild av vad de vill ha är bakgrunden till detta personliga kök. Med sin rymd, sitt ljus och blåa furuluckor är det ett kök som slår en med häpnad.

Ljust. Igenom de stora fönstren har ljuset fritt tillträde till köket med de kraftfulla blå luckorna. Här finns gott om utrymme både för matlagning och förvaring. //Den öppna lösningen gör det också lätt att ha kontakt mellan tillredning och avnjutning, och tillåter kocken att hålla konversationen med familjens minsting Frans vid liv.
 • Text: Per Torberger
 • Foto: Martin Cederblad
 • Stylist: Helene Holmstedt

Det första som kommer emot en när man kommer in i Amanda Elanders och John Normans lägenhet i 30-talshuset på Stora Essingen i Stockholm är ljuset.

Det andra som kommer emot en är Frans, 2,5 år.
– Vill du titta på teve med mig, frågar han hoppfullt, och visar vägen in i ljuset.

Orsaken till lägenhetens totala brist på mörker visar sig snabbt: det finns i princip inga innerväggar i den 60 kvadrat stora lägenhetsvåningen. Från entrédörren ser du rätt in i vardagsrummet till vänster. Rakt fram finns våningens enda vägg, i högra delen av den finns öppningen in till köket. Precis hitom väggen finns spiraltrappan som leder ner till lägenhetens andra våning.

Köksfamilj. Istället för att flytta till större valde John Norman, Frans och Amanda Elander att köpa lägenheten rakt under när den blev till salu. Nu har de sovrum på nedervåningen och ett väl tilltaget kök och vardagsrum på övervåningen. I köket får alla tre plats att jobba bredvid varandra.

Två våningar istället för ny lägenhet

Allt ger en känsla av nytt. Det är inte konstigt. När lägenheten under deras blev till salu skrotade John och Amanda tankarna på att köpa nytt och större och köpte den istället. Sedan gjorde de om lägenheterna till en i två våningar på totalt 116 kvadrat.

– Så vi gick till att ha lite för lite plats på en familj på tre, till att ha mer än vi egentligen behöver i dagsläget, säger John Norman.

Nu har de sovrum på nedervåningen, på den övre våningen finns plats för umgänge i det sammanhängande köket-vardagsrummet – eller kanske ”köksdagsrummet” helt enkelt.

Plats för matlagning och stora middagar

Den öppna planlösningen var självklar.

– Vi ville att det skulle vara så öppet som möjligt – nu kan vi ha ett hur långt matbord som helst, säger Amanda Elander.

Långa bord behövs. Amanda, John och Frans gillar att ha gäster.

– Vi är sociala personer både jag och John, vi har ganska mycket middagar och bjuder gärna in spontant, säger Amanda.

– Och vi gillar att laga mat. Det är ju därför vi satsar på köket, för att kunna ha dubbla ugnar och annat. Det ger en lyxig känsla att ha tillgång till den typen av funktioner, säger John.

Luftigt och med plats för allt

John är egenföretagare i reklambranschen, Amanda blir färdig med sin barnmorskeutbildning till strax efter nyåret. De flyttade till Stora Essingen i Stockholm för tre och ett halvt år sedan. Knappt ett år senare föddes Frans, idag en väldigt social liten kille som gärna delar med sig av både tevesoffa och kex.

Deras nya kök är väl tilltaget. Det råder brist varken på arbetsyta eller förvaringsutrymme: skåpen går ända upp till det höga taket, och när bänken under skåpen, mellan spishäll och vatten, inte räcker till finns det gott om extra utrymme på den rejäla köksön.

Färgstarkt gör inredning till möbel

Men det första som slår en är färgen. Spegelluckorna i bostad furu är målade i en ganska mörk, blå färg.

– Jag visste redan från början att jag ville ha någon färg på köket. Det blir mer som en möbel då, istället för att bara smälta in i väggarna, säger Amanda Elander.

Blå färger är trendigt i köksinredning just nu, och luckan paret valde var en nyhet som just hade kommit in hos köksbutiken.

– Jag hade snappat upp den blå färgen någonstans – jag surfade runt ganska mycket och letade inspiration. Sedan visade det sig svårt att hitta köksluckor i furu, innan vi till slut hittade dem hos Puustelli, säger hon.

Den borstade furun i luckorna är samma trä som de valt för golvet. John säger att han gillar idén med att hålla nere på antalet material i hemmet.

När furuträt borstas pressas mjukare trä in, medan det hårdare trät står emot borstningen och skapar en reliefeffekt, påtaglig både för blicken och huden.

Lekplats. Frans, 2,5 år, har gott om plats för lek i det nya köket.

”Snabb på att rita upp köket”

När de väl besökte Puustellis butik i Bromma hade John och Amanda redan en tydlig bild av vad de ville ha och hur det skulle se ut. Det gjorde processen i butiken väldigt snabb.

– Köksinredaren Margareta Olsson var väldigt bra på material och funktioner och var snabb på att rita upp det kök vi tänkt oss. Hon hjälpte också till mycket med hur vi skulle placera inredningen, till exempel var diskmaskinen ska placeras i förhållande till diskhon, säger Amanda.

– Visst, hon är säljare, men jag upplevde henne som ärlig och tillmötesgående. Det kändes som att hon tog ett bra ansvar för vår upplevelse och att hon var noggrann kring vårt kök, säger John.

– Och hon har varit här efter renoveringen och tittat hur det blev till och med.

Köksinredaren Margareta Olsson som har planerat köket är på besök hos Amanda och John.

Monterade köket på två dagar

Sedan köksritningen skickats fram och tillbaka mellan paret och inredaren några varv hade alla delar fallit på plats. Nu var de nöjda med hur köket skulle bli.

Några veckor senare levererades alla delar till köket i ett paket. Då hade Amanda och Johns köksinredning tillverkats efter måtten på deras kök och enligt den ritning de tagit fram tillsammans med inredaren.

När deras egna hantverkare var färdiga med köksutrymmet kom en snickare från Puustelli och skötte monteringen av inredningen.

– Det tog två dagar, jag tror att han skötte det helt ensam. Något som var bra var att han frågade om några detaljer. Till exempel var det tänkt att köksön skulle ansluta till väggen mitt emellan fönstren, men det skulle ha blivit väldigt stort utrymme mellan spis och köksö, så snickaren frågade om vi inte ville att han skulle montera den närmare spissidan istället. Och det ville vi ju, säger John Norman.

”Plats för alla”

Hans och Amanda Elanders (och Frans) kök är verkligen en personlig plats. De har valt ett specifikt material och en kraftfull färg, de har lagt ner sin själ i detaljer (”vi ville ha en tunn bänkskiva på köksön. En detalj, men det är sådant man tänker på när man renoverar”) och utformat sitt kök precis som de vill ha det. Resultatet är verkligen slående.

– En av de saker jag är gladast med i det nya köket är att vi kan bjuda hem folk och stå och laga mat tillsammans. Nu finns plats för alla, säger Amanda.

– Och det är bra med ytor som är vänliga mot en två och en halvt-åring. I det här köket kan han slaska och hålla på som han vill, det är fortfarande enkelt att göra rent efteråt, säger John.

AMANDA OCH JOHNS KÖK

 • Leverantör: Puustelli
 • Lucka: JPP45 Borstad furulucka ”Ocean”
 • Stomme: Melamin ”Diamond Grey”
 • Bänkskiva: Rostfri 15 mm från Stala
 • Maskiner: AEG

KÖKSINREDAREN

 • Namn: Margareta Olsson
 • Butik: Puustelli Kök Bromma
 • Intressen: Familj, resor, design och sport
 • Erfarenhet: Har planerat kök i 25 år
 • Köksplanering: Gillar att röra om i grytan
 • Bästa med jobbet: Förverkliga önskemål och kontakten med kunderna

Boka köksplanering idag