Barnens ridintresse fick Helena och Fredrik att flytta till en gård på landet. Efter sex månaders renovering kunde familjen lämna stadslivet i Norrköping.

Köket skulle kännas lantligt men ändå med lite finess.

Avtagsvägen kommer plötsligt. Vi lämnar landsvägen och underlaget byts från asfalt till grus. En björkallé leder oss den sista biten fram till Grinneby Östergården.

Vi parkerar på den stora gårdsplanen framför boningshuset som har en vitmålad träfasad och en väl tilltagen veranda med mycket snickarglädje. Det är juni och solen skiner.

Helena Thorell öppnar dörren och visar oss in. Helena och maken Fredrik köpte gården ett år tidigare, men de har bara bott i huset i ett halvår. De första sex månaderna har de renoverat och byggt ut boningshuset samt byggt både ett stall och ett ridhus.

Fredrik är revisor och driver sitt eget företag i Norrköping. Helena har en resebyrå där hon hjälper företag med grupp och konferensresor. Den sköter hon från gården.

Hästintresset ledde till flytt

Helena och Fredrik flyttade till gården mycket på grund av barnens ridintresse.

- De är de som har fört oss hit. De har hållit på med ridningen i 12 år och har haft egna hästar de fyra senaste åren. Hästarna var tidigare inackorderade i ett stall utanför Norrköping.

Det var när tankarna på att skaffa en häst till som planen på en egen gård tog fart på riktigt. Det hade letat i ett par år utan att det rätta stället hade dykt upp.

- Vi ville inte för långt ifrån Norrköping. Fredrik jobbar där och barnen går i skolan där. När det här stället dök upp så slog vi till. Vi får pröva och skulle det inte funka så får vi väl flytta tillbaka till stadslivet igen, säger Helena med ett skratt.

Nu kan långkok komma tillbaka i vardagen

Från entrédörren kliver vi rakt in i en stor hall med dörrar åt alla håll samt en elegant trappa som leder till övervåningen. Direkt till höger ligger det nyrenoverade köket med inredning från Puustelli.

- Vi lagar ganska mycket mat. Fredrik brukar säga att hade han inte blivit revisor så hade han blivit kock, berättar Helena. Nu har vi levt ett ganska hektiskt liv med mycket tid i stallet.

På den sista tiden har det blivit lite enklare mat men nu finns det möjlighet att gå tillbaka till lite mer långkok. Fredrik gillar att prova och freebasa när han lagar. Han är ingen receptkille.

- Det är kul att testa lite av allt, fyller Fredrik i.

Ett lantligt kök med finess

Huset är en mangårdsbyggnad från förra sekelskiftet. Utmaningen blev att hitta ett modernt kök som passar med huset.

- Det skulle inte vara bonnigt. Det skulle kännas lantligt rent utseendemässigt fast ändå med lite finess, säger Helena. Jag tycker att funktionen är viktigast i ett kök, sen kommer designen. Funkar det inte så blir det inte snyggt. Det ska vara bekvämt och lättjobbat med rejäla material.

I en stor ho går det ner både Citroner och en hel plåt. Det underlättar när den ska diskas.
Smarta funktioner har planerats in som eluttag med usb.

Mottagandet avgjorde val av köksleverantör

Sökandet efter en köksleverantör började:
- Det var jag som höll i den biten. Jag mejalde till lite olika köksleverantörer. Jag fick inte så mycket respons mer än från Marcus, berättar Helena. Jag beskrev vad vi ville ha hjälp med. Marcus svarade direkt ”jag kommer”.

Det var mottagandet som avgjorde valet av leverantör samt att mina föräldrar hade köpt ett kök från Puustelli och hade bra erfarenhet.

Helena och Fredrik köpte hela renoveringen av köket från Puustelli.

- Det var också avgörande. De andra kunde inte leverera allt. Jag tänkte att det blir bäst om de som känner köket och kan delarna också utför jobbet.

Köksinredaren Marcus från höger hälsar på Helena och Fredrik.
När Marcus kom ut första gången fanns ingen golv att gå på. Flera väggar revs och gav plats för ett stort och öppet kök.

När Marcus kom ut för att planera köket första gången fick han hoppa runt på bara golvbalkarna.

Inredaren var ett bollplank genom hela köksplaneringen

Inredaren Marcus Saarenpää har planerat köket. Han är van vid den här typen av fastigheter och kan de senaste kökstrenderna och hur man applicerar det på en inredning som ska harmonisera med en byggnad från tidigt 1900-tal.

- Vi hade en grundidé hur vi ville ha det sen bollade vi det en hel del med Marcus, berättar Fredrik.

- Vi bollade jättemycket hela tiden. Till exempel så behövde vi sätta en balk i taket för att få bärighet när vi rev flera väggar. Det var saker som vi inte visste från början och som ändrade förutsättningarna. Marcus tog det alltid bra och kom tillbaka med nya lösningar.

Det är stor skillnad från det att Marcus besökte gården för första gången.

Val av färger och material

Köket har en traditionell lucka med profil som även har använts som täcksidor för att förstärka den lantliga stilen. Luckorna har en ljusgrå kulör.

- Det skulle inte vara vitt men ändå ljust och kalkstensgolvet som vi redan bestämt oss för skulle passa, säger Fredrik.

- Golvet var grunden, det ville vi ha, fyller Helena i. Det hade gått med vitt, men grått kändes bättre. Sen skulle det vara lite rustikt men ändå elegant. Valet av lucka gjorde att det blev lite mer herrgård och inte bara bondgård, säger hon.

Något som också höjer den platsbyggda känslan är inramningen av fönstret.

- Det var också för att vi skulle få diskhon i centrum. Det blir en helt annan känsla. Det var något vi hittade på under resans gång.

Installationen av köket

För att få ett öppnare kök tog Helena och Fredrik bort en vägg. Arbetet kring det och utbyggnaden av huset där badrum och skafferi skulle vara tog längre tid än de hade tänkt. Det medförde att de fick senarelägga monteringen av köket.

- Det flöt på väldigt bra, hålltiderna för köket var det enda som funkade i hela byggprocessen, berättar Helena.

- Uppföljningen har varit bra. Marcus ringer själv och frågade om det är något. Det hade man inte förväntat, säger Fredrik.

Hela renoveringen av huset var under tidspress eftersom de hade sålt bostaden i Norrköping.

- Om vi hade bott här skulle det inte blivit så snabb och intensivt. Köket blev en process under tidens gång. Väggarna var inte på plats när vi planerade köket. Helst skulle vi byggt färdigt allt innan köket, så man kunde satt det i lugn och ro. Men förutsättningarna var annorlunda nu.

Livet på landet

Från det att inredaren Marcus besökte gården första gången då rummet saknade både väggar och golv, är nu köket på plats. Ljuset strålar in genom fönster från två håll.

- Det är en fröjd. Jag njuter när jag står vid diskbänken. Det är så fint.

Helena och Fredrik hittade till slut sitt hus på landet. Det blev en stor kontrast till livet i stan.

- Det är tyst. Vi är vana att höra bilar runt omkring. Det är lugnt och mycket flugor. Hästarna ser vi utanför köksfönstret. Det är största skillnaden. Man känner att man bor på landet när man kommer hem.

Utbyggnaden gjorde plats för en tvättstuga. Även där kommer inredningen från Puustelli.
Badrumsinredningen kommer också från Puustelli. Väggskåp med spegelluckor och bänkskåp i klassisk stil. Allt i vitt.
Det andra badrummet har samma utforming på inredningen men i en annan kulör.
Hästintresset som var en stor anledning till att flytta ut på landet syns även i inredningen i badrummet.

Text och foto: Jonas Eklund
Styling: Paulina Holkeri