Kenneth och Malin Collin fick sitt nya kök installerat under hösten 2016. Nu har det gått ett halvår och det var dags för ett besök hos dem. Vi åker ut en solig dag i mitten av maj tillsammans med köksdesignern Rickard Jannering som har planerat köket tillsammans med Kenneth och Malin.

Vi passerar Rönninge station och stannar några kilometer senare. Sista vägen till huset lutar svagt uppåt. Området består av parhus som är byggt på en kuperad terräng. Kenneth och Malin bor i ett sutteränghus där köket finns på andra vånigsplanet. De flyttade dit när det var nybyggt 2003.

Malin och Kenneth tycker att rummet helt ändrade karaktär och köket känns lyxigt. FOTO: Martin Cederblad

Från hallen leder en trappa upp till övervåningen som har en öppen planlösning, där både kök och vardagsrum ryms, samt ett litet arbetshörn.
Köket är på samma plats som tidigare, men då delades rummet av med en vägg. Idag har kyl och frys flyttats till en annan vägg som möjliggjorde en öppnare planlösning.
- Den här övervåningen ändrade helt karaktär, säger Malin.

Att ta bort väggen var något som kom när de började titta på kök.
- Vi pratade om det när ni var i butiken och det blev mer naturligt när jag kom hit, berättar Rickard som har ritat köket.

Tidigare delade en vägg av rummet. Idag har kyl och frys flyttats till en av ytterväggarna och väggen är borta. FOTO: Martin Cederblad

Vardagsrumsdelen är smakfullt inredd. Det är högt i tak med stora fönster mot husets baksida som vätter mot skogen. Från köket ser man all grönska genom fönstren och den öppenheten gör att ljuset kommer in i hela rummet.

Kyl och frys har flyttats till en av ytterväggarna så väggen som delade av rummet kunde tas bort. FOTO: Martin Cederblad

Puustelli har funnits i familjen länge

Puustelli fanns med från början när de började titta på kök. Kenneth berättar att hans föräldrar som bor i Nyköping har ett Puustellikök sedan många år tillbaka.

Första gången var Kenneth och Malin inne i butiken i Södertälje. Då fastnade de för ett mörklaserat kök med keramikbänkskivor. Samma skivmaterial användes även som stänkskydd.

- Vi tyckte att det var snyggt att ha ett mörkt kök i det här ljusa rummet. Ville inte ha vitt, berättar Kenneth. Tidigare var det ett kök i björk med svart mosaik.
- Det var väldigt fint men det höll inte.

Nästa gång åkte de till Puustellis butik i Kungens Kurva. Där träffade det köksdesignern Rickard Jannering. Han presenterade olika materialprover för dem.

- Richard, du var ju ganska helbestämd på vad vi skulle ha. Du visade rätt grejer, säger Malin.
- Jag hade fått en ganska bra bild av vad ni ville ha, förklarar Rickard.

Malin, Rickard och Kenneth tar en kopp kaffe vid köksön. FOTO: Martin Cederblad

Ett kök med lugnt intryck

De valde en lucka i mörk melamin med ytstruktur och hushållsmaskiner i rostfritt stål. Färgkombinationen ger ett behagligt lugn mot de vita väggarna.

Köksön är kökets medelpunkt. Arbetsytan på den tillsammans med bänkytorna utmed väggarna gör att det finns plats för många i köket. Malin berättar att de lagade pasta tillsammans med en annan familj i köket innan jul.

Stänkskyddet fick bli som i butiken, där keramikbänkskivan även används en bit upp på väggen istället för kakel. De tyckte att allt annat skulle bli oroligt.

- Vi hade haft små mosaikplattor förut och då blev det väldigt mycket fog. Det var skönt att komma ifrån det.
Keramikbänkskivan tål hög värme och är reptålig. Den är optimal för matlagning och bakning.

- Det funkar jättebra, säger Malin.

Ny teknik i köket

Ett nytt kök innebär också ny teknik. Hushållsmaskinerna har utvecklats mycket under de senaste åren. För Kenneth och Malin var en självrengörande pyrolysugn något helt nytt. Den har de använt några gånger sen köket var nytt. Även hällen innebar nyheter:

- Vi hade ju inte induktionshäll tidigare. Nu kokar vattnet upp så fort att man kan slänga vattenkokaren, säger Kenneth ironiskt.

Hushållsmaskiner i rostfritt stål. I förgrunden en vinkyl för bänkskåp. FOTO: Martin Cederblad

Bra förvaring för vinflaskor var något som de hade saknat i sitt gamla kök.
- Vinkylen var något som stod med på önskelistan. Vi sa att om vi nu skulle göra om köket, så skulle vi gå ”all in”, berättar Malin.

Ugn med pyrolysfunktion var en nyhet i Malin och Kenneths nya kök. FOTO: Martin Cederblad

Allt flöt på smidigt

Kenneth och Malin köpte köket med Puustellis All Inclusive-koncept där allt från planering till montering ingår.
- Vi var helt chockade. På mindre än en dag var det gamla köket borta. Allt flöt på smidigt, säger Malin.

Helheten var något som de vid flera tillfällen lyfte fram som en positiv del av köpet.

Köket blev funktionellt och lyxigt

Vi tittar på kort från det gamla köket. Det är en påtaglig skillnad. Takhöjden kommer fram på ett helt annat sätt idag än tidigare och köket känns mycket luftigare.

- Det är så mycket som blev väldigt bra. Jag tycker det blev väldigt fint, säger Malin. Köksön blev så bra, jättebra med de djupa lådorna, lättarbetat och lättstädat.

- Det känns ganska lyxigt, avslutar hon.

Köksdesignern Rickard Jannering har planerat köket tillsammans med Kenneth och Malin. FOTO: Martin Cederblad

Köket innehåller:

  • Lucka: TME60 melamin, ”Turdus Merula”
  • Stomme: Melamin i vit
  • Handtag: VE976-60-160, Metallhandtag (c/c 160)
  • Bänkskiva: Keramik 7 mm, ”Oxide Nero”
  • Maskiner: AEG/Siemens

Stylist: Helene Holmstedt    Foto: Martin Cederblad