Rostfria bänkar, rejäl kyl och frys, en väl tilltagen köksö med bred häll, inga överskåp men en hylla över arbetsbänken ...

Det råder ingen tvekan om varifrån inspirationen kommer till Kristians och Kristinas kök i Södertälje.

– Jag är i princip född och uppvuxen i ett kök. Vi är en stor släkt som jobbar på en restaurang, min pappa, min farbror och min syster har jobbat eller jobbar inom restaurang. Och jag har själv jobbat som kock innan jag bytte bransch, så restaurangköket har varit en stor del av mitt liv, säger Kristian Pilsetnek när vi träffas i hans och Kristina Söderholms hus i Södertälje.

Arvet från proffsköken är tydligt runtomkring oss där vi står i det nyinredda köket. Det är väl tilltagna, släta ytor i rostfritt utan störande kanter och skarvar där smutsen kan samlas, det är öppet och luftigt med bland annat hyllor istället för överskåp, och de roliga och annorlunda vägglamporna garanterar ordentligt arbetsljus i hela köket, även sedan det rikliga dagsljuset försvunnit ur köksfönstren.

Och det är luftigt: innertaket ligger direkt under yttertaket med några synliga takbjälkar, något som skapar oslagbar rymd och volym i köket.

De ljusa, grå och vita färgerna i tak, väggar och luckor står stadigt på det varmbruna trägolvet med sitt levande mönster. En färgsättning som gjord för accenter, där skärbrädan, kryddväxten och marmormorteln blir färgklickar som bryter av och skapar hemtrevnad.

Köket är kronan på verket på den husrenovering Kristian och Kristina har hållit på med sedan de köpte huset.

– Det var 2010 på våren i april som vi köpte huset, säger Kristina. Det är åtta år på pricken nu. Det är ett gammalt renoveringsobjekt som nu är tipp topp.

– Köket är den sista delen i den sista renoveringen vi ska göra i vårt liv, säger Kristian och skrattar.

Trots att köket varit sist i renoveringsordningen, har det varit med i planeringen ända från början. Kristina och Kristian beskriver det som att de bor i köket – det är en central social plats både när de är ensamma hemma och när de har gäster, och de gillar båda att laga mat.

– Inte gillar, älskar. Det är en stor del av min fritid och min hobby, så när inspirationen finns, finns inga begränsningar, säger Kristian. Jag har en stor kärlek till köket.

Så köket har styrt hur mycket av det andra har blivit: var matbordet ska stå, var det ska vara möjligt att umgås med gäster och så vidare är frågor som vägt tungt när planeringen har gjorts. Det nya köket finns på samma plats som det gamla, det var smidigt att använda samma kopplingar för vatten och avlopp som tidigare, men det är ändå en rejäl renovering det handlar om.

– Vi har tagit bort väggar och satt in nya fönster. Det har blivit ett rum av det som tidigare var tre, säger Kristina.

Stort, funktionellt, ljust och snyggt skulle det vara, och en social plats.

– Jag tror att vi var ganska öppna för hur det skulle kunna se ut. Vi tittade på allt från mörk till ljus inredning. Men vi hade bestämt oss för att köpa från Puustelli, så leverantören var klar, säger Kristina.

– Vi var absolut öppna för förslag men jag ror ändå att vi var ganska överens. Vi har rostfria bänkar och det var vi rätt så hårda på att vi skulle ha. Det var bestämt redan från början.

– Och ljust blev det. Inga handtag och det är det bästa vi har gjort tror jag.

– På detaljnivå hade vi en ganska klar bild för oss. Resten har vuxit fram tillsammans med inredaren. Vissa placeringar var givna beroende på hur de ser ut och då får man jobba utifrån det.

Inredaren Zoltan Kalbori har planerat köket.

Just inredaren – Zoltan Kalbori – är de väldigt nöjda med.

– Han engagerade sig till 110 procent och var väldigt lyhörd. Han gav med sig när han märkte att vi var säkra på vår sak, säger Kristina och fortsätter:

– Vi diskuterade bland annat linjer, något jag nu har förstått inte alltid är så enkelt att få till i köksinredningen eftersom olika produkter har olika standardhöjd. Men det fixade sig, Puustelli trollade.

De utnyttjade butikens service ”maximalt”, säger paret, och inredaren fick verkligen jobba för försäljningen.

– Han letade fram material vi hade önskemål om, kom med alternativa lösningar när det behövdes. Som den rostfria bänken vi har på köksön – den är väldigt stor och tjock, tydligen inte alls så enkel att få tag på. Men han fixade det, säger Kristian.

Släta ytor och inga skarvar gör arbetet snabbare och enklare.

Över huvud taget är de nöjda med hur processen har fungerat. De använde Puustellis så kallade ”All inclusive-service”, vilken bland annat innebär kostnadsfri hjälp med köksdesignen och att Puustellis hantverkare kommer hem och monterar hela köket hos dig i samband med att allt levereras i ett och samma lass.

– All information före, under och efter om hur vi skulle agera som kund för att ge bästa möjliga förutsättningar för en snabb och effektiv montering har varit jättebra. Jag kunde inte önskat något bättre vad gäller den biten, säger Kristian.

– Nej, de har överträffat våra förväntningar, säger Kristina.

”När inspirationen finns, finns inga begränsningar”, ett funktionellt och ljust kök, byggt för att kunna ha gäster ... det är nästan som om hela köksrenoveringen har gjorts med tanke på den begivenhet Kristian och Kristina förbereder sig för just när vi är på besök.

Köket innehåller

  • Lucka: TM40. Slät, högglansig, vitmålad MDF
  • Lådor: Servo-Drive – elektrisk öppnings- och stängningsfunktion
  • Bänkskiva: Rostfri
  • Ugnar: AEG
  • Diskmaskin: Siemens
  • Kyl/Frys: Festivo

FOTO: Martin Cederblad   STYLIST: Heléne Holmstedt