Blank, svart granit och vita luckor. I Magnus Petrinis smarta kök på den gamla råvinden är det avskalat och minimalistiskt. Men också funktionalistiskt – för kocken är hela köket inom räckhåll utan ett enda steg.

Hissen stannar på sjätte våningen, sedan är det trappan som gäller för att komma upp till Magnus Petrini på våning sju. Glappet förklaras av att hissen bara går till de våningar som ursprungligen hade lägenheter – på våning sju låg vinden.

Plats. Kring den väl tilltagna bänken ryms både gäster och fyra barn när det behövs. Närheten till diskmaskin, kylskåp och annat gör att fram- och avdukning går som en dans.

Två saker skvallrar om att Magnus Petrinis lägenhet en gång var vind. Dels de lutande väggarna. Lägenhetens yta på 108 kvadrat skulle ha varit 135 kvadratmeter, om inte den låga takhöjden längst in vid väggen gjort att de kvadraten inte räknas som boyta.

Magnus Petrini i sitt nya Puustellikök.

Dels är det utsikten som avslöjar våningens historia. Från köksfönstret har Magnus Petrini utsikt över takåsarna; går han ut på balkongen mitt emot köket, kan han njuta av utsikten över takåsar i 180 grader.

– Där borta ligger nya Karolinska sjukhuset, säger han och pekar: förr kunde man se blåkulla i Solna där, men det skyms numera.

Utsikt. I väntan på att vattnet ska koka upp på spisen kan kocken passa på att drömskt blicka ut över Stockholms takåsar.

Gärna snyggt, men utan tiden som krävs

Magnus beskriver sin smak som minimalistisk. När han började planera sitt nya kök var han snabbt på det klara med att han ville ha det stramt.

– Jag kan inte ha till exempel ett grönt kök – om fyra år kommer jag att vara trött på grönt. Starka färger är bättre att ha på olika lösa föremål i inredningen, då kan jag byta ut dem när jag tröttnar, säger han.

Självklart ville han också ha ett snyggt kök. Men även om Magnus gillar att laga mat (gärna fisk, som torskrygg, eller wokat), är han inte så pass intresserad av kök att han ville lägga tiden som krävs för att gräva ner sig i alla möjligheter. Magnus Petrini jobbar utomlands i veckorna och ofta är han bara hemma över helgen. Den tiden blir värdefull. Nu gällde det att hitta ett sätt för att få till ett bra kök utan att insatsen blev för stor.

Öppet. Tack vare att väggen till vänster flyttades så att den lutar utåt, öppnar köket upp mot sin gäst. U-formen gör att kocken nästan kan stå stilla men ändå nå kökets tre noder – spisen, vattnet och kylskåpet (under bänken).

25 minuter till färdigt kök

Det här var inte första gången Magnus renoverade kök. Förra gången köpte han inredningen från ett av Sverige större köksföretag och monterade den själv. Han blev inte riktigt nöjd med resultatet.

För några år sedan jobbade han i Finland, där han lärde känna köksvarumärket Puustelli. Eftersom han upplevde att det var ett varumärke med hög kvalitet, tänkte han att han skulle ge det en chans.

– Det blev en väldigt smidig affär, säger Magnus och skiner upp.

– Jag klev in i butiken på Norr Mälarstrand och träffade Sven – 25 minuter senare var köket färdigt.

Sven Dahlberg som har ritat Magnus kök är på besök.

Sned vägg öppnar upp köket

Helt färdigt var det emellertid inte. Efter Magnus besök i butiken gjorde Sven ett besök hemma hos Magnus för att ta alla mått, så att han kunde ta fram en ritning.

– Redan i förväg hade jag planerat den sneda väggen till vänster. Den gör att köket öppnas upp, och dessutom blir väggen lite längre, något som ökar utrymmet för skåp och maskiner under bänken. Jag hade också tänkt mig en köksö, säger Magnus.

– Det blev Svens jobb att passa in allting så att det fick plats.

Frontvänligt. En låda utåt, två lådor inuti. Tack vare den smarta lösningen med en innerlåda, förenas funktion med ett lugnt yttre.
Platsar. Förvaring i utdragbara lådor istället för i djupa, mörka skåp har blivit svenska folkets favorit de senaste åren. Fullt begripligt – överblicken och tillgängligheten är oslagbar i jämförelse.
Utdragsskåp för kryddor i anslutning till hällen.

Det var under diskussionerna med Sven tanken på att du ska kunna nå alla viktiga funktioner utan att gå många steg kom upp. Den klassiska kökstriangeln går mellan kylen, vattnet och spisen – detta är de tre funktioner du oftast använder i köket. Att kunna nå alla tre bara genom att vrida på kroppen spar mycket tid i köket.

Sven Dahlberg driver butiken på Kungsholmen och är van med bostäder med sneda väggar.

Något som är viktigt att ta höjd för i ett U-format kök som Magnus är att du behöver kunna öppna flera luckor samtidigt.

– Till exempel är det viktigt att kunna öppna alla skåp samtidigt som diskmaskinsluckan är öppen: där fick vi rita om ett varv, säger Magnus.

Utdragbart skafferi.

Gedigen känsla avgjorde valet

Avgörande för köksköpet var känslan i Puustellis inredning. Den känns gedigen när du tar i den, säger Magnus, och luckorna stängs tyst och smidigt. ”Det är samma kvalitetskänsla som du får när du slår igen dörren på en dyr bil”, jämför han.

Bland favoriterna i det nya köket finns den stora insatsen i hörnskåpet som sväljer massor med prylar, och innerlådorna – de extra lådor som gömmer sig bakom några av luckfronterna.

– Den lösningen gör så att det blir mindre skarvar i köket. Men egentligen är det inte de enskilda detaljerna jag gillar bäst med köket, utan slutprodukten. Jag gillar verkligen helheten.

– Och det blir roligare att laga mat när man har ett vettigt kök, avslutar Magnus Petrini.

Platseffektivt. Den gamla råvinden ställer speciella krav på inredaren. Snedtaken gör det svårt att få plats med överskåp, till exempel. En annorlunda form på köksfläkten ger bra utsug utan att den tar för mycket plats i rummet.

Stylist: Heléne Holmstedt
Foto: Martin Cederblad