När Josefin och Rikard skulle byta kök för två år sen var visionen att skapa en öppen och luftig samlingsplats för hela familjen. Det skulle vara ett kök där det går att ha kontakt mellan matplats och matlagningsdelen och ett kök där många kan arbeta samtidigt.

Vi hälsar på hos Josefin Tivell och sambon Rikard Kolar som bor i Almunge en bit utanför Uppsala. Det är ett litet samhälle med närhet till naturen. Huset är byggt på 1930-talet men har renoverats och har nu en fasad i vit Mexitegel och bruna dörrar och fönsterkarmar.

Från hallen så kommer man direkt in i köket som är stort och luftigt. Köket är designat för stora sällskap och det blir tydligt när vi ser den rejält tilltagna köksön och en matplats som rymmer både familj och gäster.

Ett kök med plats för många

Josefin visar spår i taket från en vägg som tidigare delade av rummet.
- Den väggen tog vi bort för att vår visionen har alltid varit att ha ett öppet och luftigt kök där många får plats och där man har kontakt mellan matplats och med den som kockar i köket, berättar hon.

En annan anledning till att de ville ta bort väggen var för att få in ljuset från fönstret. Nu har det ett genomgående rum med ljusinsläpp från två håll.

Nära till hands att byta kök

Det kök som fanns i huset fungerade men det var inget som de trivdes i. Därför valde de att renovera.
- Vi bytte kök mycket på grund av mitt yrke också. Jag har själv jobbat med kök i tre års tid och när man ser andras nyrenoverade kök så blir man väldigt sugen på att göra om själv.

Josefin jobbar som butikschef på Puustelli i Uppsala och har planerat ett hundratal kök genom åren.
- Det absolut bästa jag vet med jobbet är mötet med nya människor och att få vara med i deras vardag när de fattar beslut. Det är jätte jätte kul.

Hon berättar att det är svårt att planera sitt eget kök när hon själv är i branschen.
- Det är nästan svårare skulle jag påstå. Man känner till alla produkter som finns och vet vilka nyheter som är på väg in, man tänker på normer och hur stora beredningsytorna ska vara. Någonstans så är det huset som avgör.

Puustelli har funnits i Uppsala i sex år, nära Gränby Centrum.
- De flesta känner till oss. Jag tycker att efter de här åren så börjar varumärket att etablera sig lokalt, vilket är jättekul.

Husets samlingspunkt

Josefin och Rikard spenderar mycket tid i köket tillsammans med sina två barn.

- Vi lagar otroligt mycket mat och jag skulle vilja påstå att vi lagar all mat från grunden. Det är sällan vi köper halvfärdig eller äter ute. Vi trivs att vara i köket och barnen hjälper till med det som de kan göra, duka bord eller hacka lite morötter. Vi är mycket i köket, det är här som familjen samlas.

Det är påtagligt att matlagning är ett stort intresse i familjen och Josefin berättar att de gör allt från grytor till pannkakor.
- Det bästa med matlagning är att ha ett recept att utgå ifrån och sen göra det till sitt eget. Det är sällan som vi slavar efter ett recept hela vägen utan vi testar lite och får det att smaka gott.

Val av material var inte självklart

Köket har en klassisk stil som passar husets karaktär med en vit kasettspelgellucka och en ljus granitskiva. Josefin och Rikard tyckte att det skulle kännas för hårt med en mörk bänkskiva. Valet av material var inte självklart och det tog lång tid att komma till ett beslut.

- Det finns otroligt mycket att välja på, jag är också kund i det här avseendet och då blir det nästan för mycket. Vi ville ha material som håller över en längre tid och någonting som vi inte tröttnar på. Vi ville framför allt ha en layout i köket som fungerar. Så då blev det en granitskiva och vita luckor.

Klassiskt och personligt

Köket sticker verkligen ut. Bakom köksön sitter en stor väggtapet med motiv från en rosenträdgård.
Köksön som är rummets mittpunkt är rymlig med stora beredningsytor. Där finns även diskho och häll med en integrerad fläkt i bänken som är höj- och sänkbar.

Storleken på köksön gör även att den rymmer mycket förvaring. På sidan mot matplatsen finns nio stycken lådor som påminner om en gammaldags köpmannadisk och på andra sidan hittar vi främst hoskåp och diskmaskin.
- Vattnet var faktiskt här i det gamla köket så det har vi inte behövt flytta på, säger Josefin

Mot den bortre väggen finns skafferi, ugnar och en avställningsyta där ljuset från fönstret reflekteras mot granitskivan.
- Den här bänken är perfekt när vi ska packa in efter en storhandling eller duka fram frukosten.

En smidig köksprocess är en trygghet

Josefin träffar folk hela dagarna och åker hem till dem och planerar deras nya kök. Det är ett flexibelt jobb och varje kök är unikt. Det är ett inspirerande och utmanande arbete där mötet med nya människor är central. Hon anser att hon själv är ganska lik sina kunder.

- En Puustelli kund är en person som letar kvalitet och enkelhet i köksprocessen. Vi leder hela processen och lämnar inte förrän köket är helt färdigt. Så det är både en trygghet och ett sätt att själv slippa jaga hantverkare och mäta kök och ta ansvar för leveranser och planeringen.

Vad gillar ni mest med det nya köket?

När det kommer till vad som är bäst med det nya köket går åsikterna lite isär.
- Jag gillar granitskivan och beredningsytorna mest. Min sambo tycker att ljuset i sockeln och fläkten i bänkskivan är det coolaste.

Det var inte ett självklart val att ha ljus i sockeln. Josefin hade inte planerat med det från början utan det var något som elektrikern frågade om.
- Han trodde att det skulle bli riktigt snyggt. Det finns i Puustellis sortiment men vid den tidpunkten så hade jag inte jobbat så mycket med det. Idag går trenden mycket åt att det ska vara dolda ljuskällor i köken.

En positiv känsla i köket

Om de skulle gjort om köket idag så är det inget som de skulle gjort annorlunda, berättar Josefin. Hon tycker att livet i köket har förändrats till det positiva.

- Vi har framför allt fått ett kök där många kan arbeta samtidigt och där de naturliga stationerna som matlagning är en och vatten och disk är en annan. De krockar inte som de gjorde tidigare, så nu kan vi arbeta parallellt och många i köket.

Köket innehåller

  • Lucka: TMU13, vit MDF
  • Stomme: Vit melamin
  • Bänkskiva: Granit "Harmaa Helmi Pärlgrå"
  • Maskiner: Siemens / AEG
  • Fläkt: Airforce

Text och foto: Jonas Eklund
Stylist: Paulina Holkeri