Inget nostalgiskt 50-talsvurmande, men ett kök som ändå smälter in i huset från mitten av förra seklet. Så såg önskemålet ut när familjen Forsberg började planera sitt nya kök.
Det visade sig vara svårare än de hade räknat med.

För den som renoverar allt i en hel tvåvåningsvilla blir det snart vardag att prata om parkettyper och ytskiktsmaterial, eldragning och den precisa färgspecifikationen på vit snickerifärg. Trots det kan just köket fortfarande erbjuda ett tomt område på kartan.

– I början tyckte vi att det kändes jättesvårt med köket. Det finns så många alternativ och vi visste inte vilka alternativ som fanns, säger Hanna Forsberg som flyttade in i villan i Sollentuna med maken Jonas och tonårsbarnen Markus och Stella i april 2017.

Skräddarsytt på flera sätt. Forsbergs hus har lite udda mått och oräta vinklar. Det kräver en måttillverkad köksinredning. Att det samtidigt innebär stora variationsmöjligheter i skåp- och luckform blir en bonus.

Fyra plus hund i ett rum

Hanna är gymnasielärare, maken Jonas jobbar på bank. De köpte huset för att få lite mer utrymme för familjen och för att få skapa ett boende som de verkligen ville ha. Renoveringen började en vecka före inflytten. Under sin första vecka i villan delade hela familjen på ett rum – inklusive den där jack russell-hunden, Berra, som skylten på grinden in till huset varnar för.

Först renoverades sovrummen på övre våningen, sedan blev det de gemensamma ytorna. Ganska snart fick de börja planera för köksomgörningen.

– Köket som fanns när vi flyttade in var trevligt men inte så funktionellt. Det var ont om bänkyta till exempel och inte planerat på ett sätt som gör det lätt att laga mat, säger Hanna Forsberg.

– Vi ville ha det mer praktiskt och få mer skåputrymme. Nu har vi sparat den skänk som fanns i köket sedan tidigare och som slukar massor med porslin, men också fått ännu mer plats.

Självklart. Det rutiga golvet var något de bestämde sig för tidigt och höll kvar vid igenom hela processen.

Trivsamt umgänge i köket

För Hanna och Jonas har köket flera olika funktioner. Hanna gillar att laga mat – helst ska det vara lite komplicerade rätter som gärna får ta en hel del tid. Det är också i köket hon och maken gärna hamnar på varsin stol vid det lilla bordet och sitter och pratar medan maten tillagas eller efter middagen.

– Det är trevligt med ett kök som man trivs i. Och det här stora köket är jättebra när man är fler och lagar – våra barn hjälper gärna till, och när vi har gäster hamnar vi ofta i köket också, säger Hanna Forsberg.

Snabbstopp. Den nya stenskivan gjorde originalskänken till en naturlig del av det nya köket. Den utstickande skivan är utmärkt när Hanna Forsberg tar kaffepaus.

Så bland kraven på det nya köket fanns att det skulle vara mer funktionellt och ha plats för flera kockar. Men naturligtvis fanns tankar också på utseendet. Familjen Forsbergs nya hus är från 1950-talet, och de ville ha ett kök som passade bra i huset. Samtidigt var de inte ute efter något nostalgiskt retrokök. Frågan var hur man kunde lösa den kravspecen.

– Golvet kom vi på tidigt. Vi visste också att vi ville ha en lång rostfri bänk, det är fint och väldigt praktiskt. Induktionshäll och stenbänk fanns också på kravlistan, säger Hanna Forsberg.

Ritat. Det var Hanna och maken Jonas som ritade köket med hjälp av kökssäljaren Lenita Gaelok (t.h.).

Svårt komma undan färdiga mått

Det visade sig dock att köksvärlden var en djungel. Makarna Forsberg ägnade många helger åt att sakta hugga sig fram igenom den.

– Jag tror att vi har gått igenom den flesta köksbutiker både i Bromma Ulvsunda och i Infracity. Det finns så många alternativ!

– Trots det hittade vi inte vad vi ville ha. Vi fick en hel del idéer i olika butiker, men vi har ett lite snett kök med udda mått, och alla de vi tittade på hade mer eller mindre fasta mått på sina sektioner. Det var först när vi kom till Puustellis butik det föll på plats.

Eftersom Puustelli tillverkar varje köksinredning efter kundens köksmått, är udda mått inga problem visade det sig. Det innebar också att det gick att skräddarsy inredningen för att skapa just ett nytt, modernt kök som smälte in i 50-talshuset.

– Det handlar om att få till linjerna i inredningen så att det stämmer. Till exempel kunde vi få skåp ända upp till taket och luckorna infällda i skåpet, så att det blir en skuggrand runt dem, säger Hanna Forsberg.

Smyg. En smidig liten hylla skänker färg och skapar aktivitet i köket.
Låda i lådan. Smarta lådlösningar ger smidig och lättsorterad förvaring, samtidigt som utsidan kan vara slät och lugn.
Hyllat. Hyllor i lådor är sååå mycket smidigare än hyllor i skåp. Lätt att få överblick, lätt att hålla rent.

Utnyttjade säljarens erfarenhet

Hon upplevde att kökssäljaren, Lenita Gaelok,var noggrann och att hon kom med flera idéer de inte själva tänkt på.

– Hon föreslog de två kyl-frysskåpen istället för kyl och frys i separata skåp; nu har vi ett kylskåp som är lite kallare och ett som är lite varmare. Att ha två skåp ger överblick och bättre arbetshöjd, säger Hanna Forsberg och fortsätter:

– Lenitahjälpte oss också med placeringen av olika arbetsytor, som diskho och spis, och föreslog vin- och brickhyllan mellan kylskåp och vägg.

Det var inte bara inredningen som fick sig ett stort lyft i renoveringen. Den dörröppning som tidigare gått från köket ut till en liten svåranvänd hall murades igen, och öppningen till matrummet förstorades ordentligt istället. Nu går det lättare att få plats med arbetsytor och förvaring i köket utan att det blir trångt, samtidigt som det finns en rejäl luftkorridor från köket och ut i övriga huset via matsalen.

För två. Det lilla bordet med sina två stolar har blivit lite av en favorit för makarna Forsberg. Här hamnar de gärna en stund efter middagen, andas ut och pratar om dagen som varit i lugn och ro.
Lenita Gaelok, inredare på Puustelli har planerat köket.

Kokplatta och grill räddningen

Renoveringen genomfördes under sommaren. Det innebar att familjen Forsberg kunde bo på sitt lantställe under större delen av renoveringsperioden och slapp leva utan kök.

– När vi bodde hemma grillade vi en hel del, och jag lånade en kokplatta från labbet på skolan där jag jobbar. Men det blev en del uteätande också, säger Hanna Forsberg.

Men renoveringen tog inte heller så lång tid minns hon.

– Det gick inte så många veckor efter beställningen, sedan kom en jättebil med all inredning, alla maskiner och allt annat. De hjälpte till att bära in också, väldigt smidigt.

Sedan monterade samma hantverkare som sköter renoveringen av övriga huset också köksinredningen.

Gediget. Klinker möter ekparkett i en snygg anslutning – två klassiska, gedigna material som berättar om ett hem att älska.
Lättanvänt. Diskbänken med dubbelho hör naturligtvis stilen till, men är dessutom väldigt snyggt, tycker Hanna och Jonas Forsberg, som redan från början visste att de ville ha en rostfri bänk.

Roligt med induktionshäll

Nu några månader senare har familjen hunnit leva in sig i köket. Eftersom delar av det övriga huset fortfarande renoveras har de inte hunnit bjuda hem så mycket folk ännu, men det är något Hanna siktar in sig på.

– Det blir ju gärna att man hänger i köket när man har gäster. Jag ser verkligen fram emot att få göra det!

Över huvud taget funkar det bra att jobba i köket. Kylskåpslösningen gör det enklare, till exempel.

– Och det är väldigt roligt att laga mat på induktionshäll, säger Hanna Forsberg.

Mest nöjd är hon ändå med att de fått ihop allting.

– När vi började tänka kök var det första vi bestämde oss för golvet – vi ville ha ett rutigt golv, precis som vi har det nu. Men sedan visste vi inte hur vi skulle få till det riktigt.

– Men jag tycker att vi lyckades få ihop allt – vi har fått den känslan vi ville ha. Det är jag mycket nöjd med.

Original. Originalkökets skänk var en favorit som fick vara kvar vid renoveringen, men med en ny bänkskiva i sten. Nu smälter den in bra med det övriga köket.
Mönstrat. Klassiska 50-talsmönster möter klassiska rutor och släta ytor i köket på Sollentunavägen. En väl sammanhållen färgskala i köket skapar enhetlighet och harmoni.