Hur går en köksrenovering till och var börjar man? Det är mycket att tänka på när du ska renovera köket och frågorna är många. Vi har samlat 10 tips som du bör tänka på innan renoveringen.

                                         BEHÖVER DU EXPERTHJÄLP? Klicka här

 1. Börja med att skaffa dig koll på vad du vill ha. Klipp gärna ut bilder från inredningstidningar och sätt ihop en så kallad ”moodboard” för att ge en känsla av vad du är ute efter.
   

 2. Sätt ihop en lista på vilka förväntningar du har på ditt nya kök: varför gör jag det här?

   

 3. Gör inte hela renoveringen själv såvida du inte verkligen kan hantverket. Anlita en expert på området, gärna någon som har varit i branschen länge. Be att få se referensobjekt och ta eventuellt kontakt med tidigare kunder. Hör med ditt kontaktnät för att få tips och rekommendationer. Hitta någon som är noggrann, lyhörd, har intresse och kunskap samt bra verktyg för att planera och leverera ett kök.

   

 4. Materiallära är lite överkurs men det kan vara bra att förstå skillnaden mellan melamin, mdf, trä och faner, eller vad en folierad lucka är. Vilken hållbarhet har respektive material och vad innehåller de? Vissa material kan till och med släppa ut giftiga gaser i hemmiljön.

   

 5. Sök efter en lämplig budget i olika forum, prata med vänner och bekanta: vad kostar ett kök? Att prata med grannar i snarlika bostäder som har bytt kök kan vara ett bra sätt att bilda sig en uppfattning om vad en renovering kostar. Planera en budget, vad får det kosta och vad ska ingå?

 6. Hur ska köket finansieras? Har köksleverantören möjlighet att erbjuda finansiering och hur ser villkoren ut? Hur ser betalningsvillkoren ut, behöver du betala något i förskott eller betalas allt efter leveransen. Betalas köket i efterhand kan det i stort sett vara färdigmonterat innan du betalar det.

   

 7. Gör en tidsplan för renoveringen. När ska köket vara klart? Hur lång tid tar det att planera ditt nya kök? Hur lång leveranstid har köksleverantören?

   

 8. Vissa leverantörer erbjuder montering av köket i samma avtal som köket. Det finns fördelar med att utnyttja detta. Den montör du får kommer vara van vid leverantörens produkter och har bra kontakt med leverantören. Se till att ha avtal på vad som ingår i monteringen och kolla vilken garanti som lämnas på utfört arbete.

   

 9. Hur ser projektets genomförande ut, vad är service för mig och vad behöver jag hjälp med? Det är cirka 120 stycken delbeslut i en köksplanering, så det är mycket att tänka på. Därför kan det löna sig att hitta någon som kan ta ansvar för hela projektet och samordnar de olika hantverksgrupperna.

   

 10. Se till så att du är med i processen och förstår innehållet. Det kan bli en strid ström av information, så var inte rädd för att fråga.

   

Vill du få hjälp att komma igång med köksrenoveringen så kan du vända dig till en av Puustellis inredare