Det är mycket att tänka på vid planering av ett nytt kök. En genomtänkt plan är A och O för att lyckas. Vi har samlat de bästa tipsen för en lyckad köksplanering.

 1. Planera köket efter 60-talets triangeltänkande – spis, ho, kylskåp. Se till att ha de viktigaste funktionerna nära till hands.
   
 2. Det ska gå att arbeta i köket. Bra arbetsyta mellan häll och ho är A och O – där utförs större delen av matlagningen. Undvik också att ställa diskmaskinen mitt i arbetsytan. Få hjälp med planeringen av en inredare.
   
 3. Avställningsytor är viktigt i köket. Vid ugnen för att kunna lyfta ut en plåt, vid sidan av hällen för att det inte ska bli för trångt att arbeta och för att kunna ställa av en kastrull, och vid kylen för att kunna lyfta ut varor eller när du ska lasta in matvaror efter att du har handlat.
   

   

 4. Bra förvaring är viktigt för ett kök. Tänk igenom vilket behov som du har, hur många små lådor eller stora lådor du behöver, var du förvarar kastruller, om du har ett högskåp som skafferi eller om du förvarar torrvarorna i lådor. Kom ihåg att det är lättare att packa effektivt i större lådor och skåp än i små.
   

   
 5. Försök att planera enkelt så att inredningen kan monteras utan att behöva anpassas på plats. Det kan vara lockande att hitta på speciallösningar, men de kan också orsaka problem i slutänden. Försök att inte sväva iväg allt för mycket och lyssna på dem som är sakkunniga. Boka planeringsmöte
   
 6. Köp produkter från välkända märken som har funnits länge, då vet du att det alltid går att få hjälp framöver.
   
 7. Var finns vatten och avlopp? Finns det ballofix-kranar för avstängning av vattnet? Saknas dessa måste en rörmokare hjälpa dig att koppla bort vattnet innan du kan riva det gamla köket. Flyttar du avloppet i sidled måste du tänka på att du inte kan placera en diskmaskin framför avloppsrören: det finns ingen plats bakom maskinen.
   
 8. Det finns många typer av ventilation. Vad har bostaden för typ av ventilation – fläkt med motor som går direkt ut, takfläkt som regleras med en styrenhet eller värmeåtervinningssystem? Bor du i ett flerbostadhus kan du fråga föreningen vad du får ansluta till ventilationen. Är du osäker är det alltid bra att anlita proffs på ämnet.
   
 9. Planera belysningen redan från början. Det kan vara svårt att göra det i efterhand. Planera in energisnåla led-lampor, de håller mycket längre än halogen.
   

   

Vill du få hjälp att komma igång med köksrenoveringen så kan du vända dig till en av Puustellis inredare