Projektet har ända sedan början gått smidigt och enligt tidsplaneringen.

Den nya ekparketten skyddas av papp och de nymålade väggarna och taket skiner vita. Puustellis montör Jani Hautamäki har nyss fått köksskåpens stommar på plats. Köksrenoveringen i Kim och Monika Ericssons radhus är färdig mer än till hälften, och inom kort kan husets invånare börja fylla kökets skåp med saker.

Tre veckor fyllda av intensivt arbete ligger bakom dem. De gamla köksskåpen, golvet och en vägg har rivits. Alla ytskikt har förnyats. Det handlar inte om en vanlig köksrenovering; det är ett sovrum som nu görs om till kök. Även vardagsrummet intill har fått nya ytor.

Kim Ericsson visar var det ursprungliga, betydligt mycket mindre köket låg. Sedan väggen rivits är vardagsrummet sammanbundet med ett rymligt, u-format öppet kök.

Arbetsfördelningen drar ner kostnaderna

Idén till köksrenoveringen kom när barnen lämnade boet och två sovrum på övervåningen blev tomma. För 15 år sedan byggdes det ursprungliga köket om till sovrum för föräldrarna – nu ville paret flytta tillbaka köket till dess ursprungliga plats.

Paret kom överens med Puustelli om arbetsfördelningen. Husets invånare rev själva det gamla köket, listerna, golvet och mellanväggen samt målade väggarna och taket. De gamla köksskåpen och hushållsmaskinerna skickades till återvinning.

– Det gick åt sammanlagt omkring fem arbetsdagar för rivningsarbetet. Före det var vi förstås tvungna att flytta alla saker och möbler till övervåningen, säger Kim Ericsson.

Puustellis Jani Hautamäki har ansvarat för alla grund- och byggarbeten samt för monteringen av köksskåpen. Grundarbetena har krävt en hel del arbete eftersom köket flyttades från ett rum till ett annat. Avloppsrör och vattenpunkter behövde också flyttas. De passade också på att renovera luftkonditioneringen.

Golven i köket och vardagsrummet hade en nivåskillnad på några millimeter, så golvet slipades till jämn nivå. I vardagsrummets tak fanns en liten fuktskada som reparerades.

Montören leder orkestern

En så här omfattande renovering stökar till familjens liv under en period. Arbetet kräver noggrann planering så att allting genomförs i rätt tid och renoveringen inte drar ut på tiden. Montören håller i trådarna och ser till att rörmokaren och elmontören kommer vid rätt arbetsskede.

– I den mellersta arbetsfasen monteras ett målat glas. Efter det slutför rörmokaren och elektrikern sina arbeten, berättar Hautamäki.

Sist monteras köksluckor och handtag.

När köket är färdigt inspekteras det en sista gång tillsammans med kunden.

Läs mer om Puustelli All Inclusive