Välja bakgrundsmaterial till köket är inte alla gånger så lätt idag. Nu finns det en mängd olika material istället för att bara välja färg på ett kakel. Hitta din egen stil till köket.

Idag finns det mycket att välja på när det kommer till stänkskydd i köket. Förr var det enklare, då var det i stort sett bara kakel som gällde. Till en början var det oftast vita plattor som användes i kök men senare blev det både enfärgade och mönstrade kakelplattor.

Nu finns det en mängd alternativ att välja på utöver de breda utbudet av kakel som finns idag. Det kan vara glas, metall, melamin, sten etc. Det gäller att hitta ett material som passar sin egen stil och de behov man har. Här går vi genom vad som finns att välja på.

Kakel

Det vanligaste genom tiderna är att använda kakel som stänkskydd. Även ett vitt kakel går att variera beroende på fogens färg. I det här retroköket framhävs kakelplattorna och skapar ett stilistiskt mönster som passar till ett hus bygg på 50- eller 60-talet.

Köket får ett snyggt utseende genom att få kontraster mellan olika färger som i det här köket där det ljusa kaklet bryter av mot den blå borstade furuluckan. Här är fogen ljus vilket gör kaklet mindre iögonfallande.

Rostfritt stål

Matlagning fick ett uppsving i samband med att TV-kockarna började dyka upp. Helt plötsligt ville vi efterlikna restaurangköken och ge hemmaköket en industrilook. Genom att låta den rostfria plåten gå upp även på väggen får köket en futuristiskt utseende och skötseln underlättas.

Ärgad metall

Det mest dekorativa stänkskyddet är när tidens tand har fått göra sitt. Metaller som utsätts för fukt ärgar och blir på så sätt ett levande material. Det kan vara lite mer jobb att torka av men utseendet väger upp.

Glas

För att få känslan att det inte finns något stänkskydd är det optimalt att sätta en glasskiva på väggen. Den har också en slät yta som är lätt att torka av.

Med en glasskiva går det också att ha de mest oväntade bakgrundsmaterialen som t ex en bevarad timmervägg.

Panel

För att förstärka den lantliga stilen kan man klä bakgrunde med panel. Det blir snyggt men är kanske inte den mest praktiska ytan.

Målad bakgrund

Det går också att ha en bakgrund som bara är målad. Då är det viktigt att ha en färg som går att torka av. Ta hjälp av en färghandel för att få en färg som passar för ändamålet.

Med en målad yta går det också göra något helt helt oväntat som en grafittimålning som täcker hela väggen.

Rad med kakel

Det går också välja något mitt imellan färg och kakel där man låter kaklet bara gå en bit upp från bänkskivan. I det här fallet består det av ett mönstrat kakel.

Sten

På samma sätt som med kaklet så går det att fortsätta med samma material som i bänkskivan en bit upp på väggen. I det här fallet så är det en granitskiva som går upp lite mer än hälften av mellandelsutrymmet.

Melamin

Ett material som många inte tänker på som går alldelses utmärkt att ha som stänkskydd är melamin. Det finns i många färger och utföranden. Här har vi en specialdekorerad melaminbakgrund i silver.

Ta hjälp av ett proffs

Känns det svårt att planera köket med alla tillbehör så kan det vara bra att få hjälp av en kunnig köksdesigner. Hos Puustelli får du alltid hjälp direkt på plats där köket ska monteras. Boka en kostnadsfri köksplanering.

Se även filmen där Göran visar olika typer av stänkskydd